Prag: Mogući razgovori Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prag: Mogući razgovori Beograda i Prištine

PRIŠTINA - Češka ambasadorka u Prištini Janjina Hržebičkova izjavila je danas da Češka ne isključuje mogućnost razgovora Prištine i Beograda dok Prag predsedava EU u prvoj polovini 2009. godine, uključujući i razgovore o planu od šest tačaka Beograda i UN.

Hržebičkova, posle razgovora sa predsednikom privremene Skupštine Kosova Jakupom Krasnićijem, nije precizirala način organizovanja tih razgovora, niti je navela mogući datum njihovog otpočinjanja, ali je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekla da očekuje signale od misije UN na Kosovu, kao i iz Prištine i Beograda.

"Zavisi od Prištine i Beograda ko će da napravi prvi korak, a posle reakcije će se videti kakva vrsta tehničkih razgovora može da bude vođena. Kasnije zavisi od misije UN na Kosovu, a mi ćemo videti sa Evropskom komisijom i Euleksom da pripreme paket sa nekom vrstom scenarija za vođenje ovog procesa", rekla je Hržebičkova.

Krasnići je naveo da kosovska skupština neće razgovarati u vezi sa planom od šest tačaka i da su institucije u Prištini iznele jasan stav o tom planu, prenela je RTK.

On se usprotivio bilo kakvim političkim razgovorima, ali nije isključio mogućnost razgovora o tehničkim pitanjima, što je predviđeno i planom Martija Ahtisarija.

"Skupština Kosova ima druge zadatke. O predloženih šest tačaka kosovske institucije su dale svoje mišljenje. Nijedna institucija nije negirala razgovore sa Srbijom o pitanjima koja mogu da budu od uzajamnog interesa, ali ni kosovske institucije niti bilo ko drugi na Kosovu nema prava da vodi političke razgovore o političkom procesu na Kosovu", rekao je Krasnići.

Predstavljajući prioritete svoje zemlje tokom predsedavanja EU, Hržebičkova je obećala saradnju sa zemljama zapadnog Balkana na ubrzavanju integracionih procesa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Prag: Mogući tehnički razgovori

Izvor: B92, 12.Jan.2009

Priština -- Češka ambasadorka u Prištini Janjina Hržebičkova izjavila je da Češka ne isključuje mogućnost razgovora Prištine i Beograda dok Prag predsedava EU... Hržebičkova, posle razgovora sa predsednikom privremene Skupštine Kosova Jakupom Krasnićijem, nije precizirala način organizovanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.