Izvor: B92, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozorište u Skupštini

Beograd -- Još jedan parlamentarni dan u Srbiji obeležen je nezvaničnim informacijama i poslanicima.

Predsednik Skupštine Srbije ne želi da predsedava sednicom jer je uvređen ponašanjem poslanika. Istovremeno, za skupštinskim šankom ponovo je aktuelizovana berza poslaničkih mandata, vladajuća većina za kvorum nudi od 10.000 do 20.000 evra, kažu nezvanične informacije kojima je obeležen još jedan parlamentarni dan.

Iz protesta zbog dva minuta ćutanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Slobodana Miloševića i načina na koji je to u Parlamentu izvedeno, bez njegove dozvole, predsednik Skupštine Predrag Marković odbija da radi svoj posao. Izvori B92 tvrde da je predsednik uvređen, a istim povodom u Parlamentu se danas tvrdilo da je podneo ostavku. Isti izvori kažu da je Markovića naljutilo sugerisanje da bi socijalistima trebalo izaći u susret i dozvoliti minut ćutanja koji traže, što je on nameravao da odbije jer nije po Poslovniku. Taj zahtev mu je saopšten posle sastanka koji su u Vladi Srbije, navodno, u kasnim večernjim satima, održali predstavnici Demokratske stranke Srbije i Socijalsitičke partije Srbije.

Iako je činjenica da nije predsedavao u ponedeljak, već da je tu ulogu preuzeo Zoran Anđelković, Marković danas nije želeo da kaže da li je podneo ostavku, tvrdeći da nema nameru da se bavi nečijim glupiranjem. On je, kako je i očekivano, odgovor usmerio na tumačenje svojih ovlašćenja. "Predsednik Skupštine mora da radi svoj posao. U jednom delu tog posla, po Poslovniku, u tome mogu da ga zamenjuju potpredsednici i on ih za to ili ovlasti ili zamoli. Ja se zahvaljujem svim potpredsednicima koji su ovih dana vodili sednice jer je to onaj deo posla u kom potpredsednici mogu da vas zamene. Hvala vam.

B92: Gospodine Markoviću, kada ćete ponovo da predsedavate sednicom?

Marković: Prvi put kada ne budem sprečen.

B92: Glas javnosti kaže da ste podneli ostavku?

Marković: Pozovite Glas javnosti. Hitno!

B92: Jeste li podneli ostavku?

(Marković odlazi bez odgovora)

Markovićev problem večeras bi trebalo da bude jedna od tema kojima će se pozabaviti Predsedništvo njegove stranke, G17 plus.

Portparolka G17 plus Ivana Grbić izjavila je da nema informaciju da je Marković podneo ostavku. "Verovatno bih kao portparol trebalo da imam, ali nemam tu informaciju. Zaista ne znam da je podneo ostavku i nisam sigurna da je to tačno", rekla je ona Fonetu.

Nešto kasnije, G17 plus, čiji je Marković potpredsednik, saopštila je da su se u javnosti pojavile zlonamerne dezinformacije i umesto Markovića demantovala navode o njegovoj ostavci. "Još jednom navodimo da žalimo što se u Srbiji više veruje nezvaničnim i dobro obaveštenim izvorima, nego zvaničnim, sa imenom i prezimenom", navodi G17, ali ne objašnjava zašto Predrag Marković, imenom i prezimenom, nije želeo da novinarima odgovori na jednostavno pitanje.

Kafa, sokovi, glasovi...

Dok se predsednik durio, za skupštinskim šankom, sem kafe i bezalkoholnih pića, u ponudi je bio i kvorum. Jedan glas mogao se kupiti za 10.000 do 20.000 evra. Toj ponudi, međutim, nije podlegao nezavisni poslanik Branislav Stevanović, bivši član Srpske radikalne stranke.

Stevanović: Bilo je ponude...

B92: A na šta se ta ponuda odnosila?

Stevanović: Da uđem, da dam kvorum. Ništa se više nije tražilo od mene.

B92: Samo na jučerašnjoj sednici, ili uopšte?

Stevanović: Kada je u pitanju bio budžet, bilo je priče, i juče, posle drugog nesupeha pravljenja kvoruma.

B92: Hoćete li sada da se obratite nadležnom tužiocu?

Stevanović: Ja ne želim nikome da se namećem. Ako me neko pozove, ja ću reći šta je bilo. To je sve.

Kako se nezvanično danas moglo čuti, novac u zamenu za kvorum nudila su dva poslanika vladajuće koalicije, jedan iz DSS-a, drugi iz G17 plus. Šef poslanika G17 plus Miloljub Albijanić o svemu ništa ne zna. "Ja nisam ovde advokat. Ja tvrdim u svoje ime i u ime poslaničke grupe kojoj pripadam i mislim da u ime vladajuće većine sasvim slobodno moram da kažem da sam uverenja da takvog nečeg nije bilo. Možda još neko spolja pokušava na određene načine da nastavi svoje aktivnosti, ali ne vredi, to su samo repovi nekih aktivnosti od ranije", kaže on.

O skandaloznoj berzi poslaničkih mandata imao je šta da kaže i poslanik SPS-a Zoran Anđelković.

Anđelković: Ispred šanka se uvek nešto nudi. To mi je poznato, naročito kad je ispred šanka. Doduše, bilo bi dobro da ovde ispred šanka ima piva, onda bi, verovatno, bila veća ponuda, ali pošto je kafa, ne verujem da je bila značajnija ponuda. Takve ponude se ne nude tu, niti se nude na taj način...

B92: A ako se ne nudi za šankom, gde se nudi?

Anđelković: Pa, kažem da se za šankom naročito nude ozbiljne stvari, ovde, za šankom Skupštine. Ovde kad prođete kroz hodnik možete da čujete svakakve nebuloze, samo ne mislite valjda da su ozbiljne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.