Poznavalac prilika u istočnoj Evropi

Izvor: Blic, 17.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poznavalac prilika u istočnoj Evropi

Američki diplomata Kameron Manter, koga je predsednik SAD Džordž Buš predložio za novog ambasadora u Srbiji, dugogodišnji je diplomata koji je u više navrata službovao u istočnoj Evropi.

Sadašnjem američkom ambasadoru Majklu Poltu, koji je stupio na dužnost u leto 2004. godine, uskoro ističe trogodišnji mandat.

Diplomata od karijere, Manter je od 2005. godine zamenik šefa misije u američkoj ambasadi u Pragu, a prethodno je bio na istoj funkciji u Varšavi. Pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dolaska u Prag bio je direktor tima za obnovu u iračkom gradu Mosulu.

Manter je od 1999. do 2001. godine bio direktor za centralnu, istočnu i severnu Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednosti SAD. Jedno vreme je radio u kancelariji NATO za ratifikovanje proširenja. Manter je bio na službi u Varšavi i u dugoj polovini 80-ih, u Pragu od 1992. do 1995. godine i u Bonu od 1995. do 1997. godine.

Bio je direktor za Čehoslovačku u Stejt departmentu od 1989. do 1991. godine, u vreme „plišane revolucije" i razdruživanja Češke i Slovačke.

Manter je rođen u Kaliforniji 1954. Doktorirao je savremenu evropsku istoriju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.