Izvor: B92, 09.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv na protest u Leskovcu

Leskovac -- "Edukacioni centar" poziva Leskovčane da sutra blokiraju autoput Beograd-Skoplje kod Leskovca. Lončar: privremene mere u četvrtak.

Ta leskovačka nevladina organizacija najavila je protest jer Vlada Srbije tri meseca nakon što su se stekli uslovi nije uvela privremene mere u Leskovcu, zbog čega je ova opština u potpunoj finansijskoj blokadi. To udruženje je pozvalo građane da se u 10.30 okupe ispred gradskog stadiona "Dubočica", ali je leskovačka policija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zabranila skup i navela da će onemogućiti njegovo održavanje.

Policijska uprava u Leskovcu obavestila je javnost da će učesnike protesta najavljenog za sutra snimati video kamerama i fotografisati. U Edukacionom centru ocenjuju da je to indirektno zastrašivanje građana kako ne bi došli na legalan i u roku prijavljen protest.

Navodeći da će time ugrožavaju interesi 176.000 građana, to udruženje je istaklo da će nastaviti sa blokadama Koridora 10 u dužim vremenskim intervalima, sve dok Leskovac ponovo ne počne normalno da funkcioniše. "Edukacioni centar" je izrazio žaljenje što će izložiti neprijatnostima sve koji tuda budu hteli da idu.

Igor Stajić iz Edukacionog centra izjavio je za B92 da ih je policija upozorila da odustanu od protesta jer je zakonom zabranjeno blokirati međunarodne auto-puteve.

Pored toga najavljeno je da će policiji prilikom deblokade pomoći pripadnici Žandarmerije, kazao je Stajić.

Predstavnici Edukacionog centra kažu da im je cilj da blokadom Srbije deblokiraju Leskovac i nateraju Vladu na zakonsko uvođenje privremenih mera.

Privremeno finansiranje, doneto jer nije forimirana lokalna skupština, prestalo je da važi pre devet dana, zbog čega opština sa računa ne može da podigne nijedan dinar.

Javna preduzeća i ustanove u Leskovcu ne mogu da funkcionišu, a 2.000 zaposlenih u njima ne prima platu.

Predsednik opštine Vladan Marinković nekoliko puta je tražio od Vlade da uvede privremene mere, a pre tri dana pozvao je ministre da narednu sednicu održe u Leskovcu.

Lončar: Vlada će uvesti privremene mere

Vlada Srbije doneće u četvrtak odluku o uvođenju privremene uprave u opštini Leskovac, izjavio je danas ministar za državnu upravu i privremenu samoupravu Zoran Lončar.

Lončar je rekao da će donošenjem odluke o formiranju privremenog organa u opštini Leskovac, biti prevaziđene štetne posledice višemesečnog nekonstituisanja Skupštine opštine u tom gradu i ujedno omogućen nesmetan i efikasan rad lokalne samouprave.

"Očekujem da će se (tom odlukom) prevazići sve štetne posledice zbog toga što lokalna skupština nije uspela da se konstituiše više meseci", rekao je Lončar i dodao da je to jedina zakonom predviđena mera koja će biti primenjena da bi se sprečila najavljena blokada autoputa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.