Pozitivne ocene EK zbog briselskih sporazuma, primedbe stare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Nov.2015, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozitivne ocene EK zbog briselskih sporazuma, primedbe stare

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović i član vlade u senci Demokratske stranke politikolog Zoran Lutovac izjavili su za Radio-televiziju Vojvodine da je Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija izbalansiran, odnosno da su genrelane ocene pozitivne, ali da zabrinjava što se ključne primedbe ponavljaju iz godine u godinu, jer to ukazuje da u određenim oblastima uopšte nema napretka.

Aleksandra Joksimović ocenila je u emisiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Pravi ugao" RTV-a da je ukupan utisak da je Izveštaj EK pozitivno intoniran, ali pre svega zbog napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a zahvaljujući kojem je, kako smatra, stigla i preporuka da poglavlje 32 o fiskalnoj disciplini i poglavlje 35 o Kosovu budu otvoreni do kraja godine.

Lutovac, međutim, ukazuje da su rezultatima fiskalne politike kojima je premijer najzadovoljniji, građani Srbije najmanje zadovoljni. On je kazao i da nije dobro to što se aktuelni Izveštaj EK ne razlikuje mnogo od prošlogodišnjeg, jer to, kako je naveo, ukazuje da nije bilo značajnijih pomaka posebno u oblastima u kojima je bilo najviše primedbi iz EU.

"Kao i prošle godine, i u ovom Izveštaju ima niz primedbi u odnosu oblasti medija, slobode govora... Zabrinjavajuće je što u tom oblastima nema napretka. Ovaj Izveštaj jeste uravnotežen jer generalne ocene jesu pozitivne, ali u konkretnim oblastima imamo vrlo ozbiljne primedbe", rekao je on.

Prema njegovim rečima, oko evrointegracija u Srbiji bi trebalo da se vodi politika konsenzusa, ali to, kako kaže, nije moguće, jer na svaku primedbu opozicije usledi "alergijska reakcija vladajuće stranke".

Uz napomenu da Izveštaj EK predstavlja presek stanja, Aleksandra Joksimović napominje da su primedbe očekivan deo, jer kad ih ne bi bilo značilo bi da smo spremni za ulazak u EU, što nije realno.

"Primedbe postoje u pogledu subvencija državnim preduzećima, odnosno nedovršenom procesom privatizacije. I tu će nešto morati da se uradi u narednom periodu, a što svakako podrazumeva i određen broj otpuštanja, što opet nije tako lako sprovesti", kazala je ona.

Dodala je da je i reforma državne uprave negativno ocenjena, te da se na tom planu mora puno toga uraditi, ali da do sad niko nije pokazao dovoljno hrabrosti za sprovođenje bolnog procesa smanjenja administracije.

Komentarišući zamerke EK zbog prevelikog uticaja politike na zapošljavane u javnom sektoru, Lutovac je kazao da politički uticaj postoji i u drugim oblastima, a da je najopasniji u pravosuđu.

"S jedne strane imamo politizovano pravosuđe, a s druge strane prevelik uticaja politike na medije. Ako nemate vladavinu prava, a krenuli ste u privatizaciju medija, to onda može biti samo kontraproduktivno i umesto nezavisnih dobićemo još zavisnije. Jer, privatni vlasnici medija, računajući da nema vladavine prava podilaze onom ko je najmoćniji", istakao je on.

Joksimović, pak, ukazuje da je reforma pravosuđa nekoliko puta doživela fijasko i za vreme prethodne vlade. Ona smatra da je dobro što su konačno pohvaljeni akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, koji su konačno prihvaćeni.

"I pravi posao u tim oblastima tek je pored nama. Kroz pregovore ćemo doći do toga da se postigne adekvatna depolitizacija", smatra ona.

Navela je i da je u Izveštaju EK iz 2011. godine takođe ukazivano na samocenzuru i netransparentnost vlasničke strukture medija.

"To znači da su određeni problemi hronični i da niko nema dovoljno ni želje ni političke volje da se time pozabavi na adekvatan način. Niko tu ne može biti aboliran, pa ni EU. Apsolutni prioritet trenutno je odnos Beograda i Prištine, a ovo ostaju problemi za koje se nadamo da će biti rešavani u daljem procesu evrointegracija", ocenila je.

Govoreći o pohvalama EK Srbiji za a saradnju sa BiH, Joksimović je kazala da je premijer Aleksandar Vučić zbog odlaska u Srebrenicu dobio pozitivan poen, kao i za nedavni sastanaka sa vladom BiH, "jer je to za EU i SAD važan signal da Srbija ne podržava referendum koji je najavio Milorad Dodik, već da podržava celovitost BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom".

Kada je reč o usklađivanju sa politikom EU, prema rečima Lutovca, Unija očekuje viši stepen saradnje.

"EU će imati sluha za naše posebne ekonomske i političke odnose sa Rusijom , ali on što se Briselu ne dopada je simbolička demonstracija bliskosti sa Rusijom u vidu vojne parade i na druge načine", smatra on.

Aleksandra Joksimović napominje, međutim, da se i unutar EU vodi debata o aktuelnim odnosima sa Rusijom i da postoje neslaganja oko sankcija prema Rusiji, ali to, kako je dodala, ne abolira činjenicu da se od Srbije očekuje da pokaže solidarnost sa odlukama EU. Ona je kazala da je sigurna da pritisci na Srbiju postoje sa obe strane - i sa ruske i od EU.

Povodom zabrinutost koju je EK izrazila zbog inicidenata u poslednjim izbornim procesima na lokalnom nivou, Lutovac je kazao da takvi trendovi još više zabrinjavaju građane Srbije.

"Jer, to znači da nemam slobodne izbore, što kao društvo moramo rešimo. I svaka kritika u tom pogledu usmerena je ka poboljšanju našeg društva. Takve primedbe, nažalost, pokazuju i da je sloboda ljudskih prava na niskom nivou, a u tom kontekstu ni politička slika Srbije uopšte nije ružičasta", ocenio je on.

Aleksandra Joksimović smatra da incidente u izbornim procesima treba izbegavati i da je neophodno maksimalno poštovanje izborne procedure.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.