Izvor: B92, 04.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozitivan izveštaj Karle del Ponte?

Novi Sad -- Može se očekivati pozitivan izveštaj Del Ponteove pred Savetom bezbednosti UN o saradnji SCG s Tribunalom, kaže Jovan Simić.

Savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića za saradnju s Haškim tribunalom smatra da treba učiniti sve da se tom sudu privedu i ostali optuženici. On je za "Građanski list", komentarišući izjavu Karle Del Ponte da uz Ratka Mladića očekuje da SCG izruči Hagu i Radovana Karadžića, upozorio da ne treba zaboraviti na uslov da se oni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uhapse - ukoliko bi oba haška optuženika bili u zemlji.

"Ako dokažemo da nisu u Srbiji ili u Crnoj Gori, sigurno je da ne mogu očekivati od nas tako nešto. Oni u punoj saradnji očekuju samo ljude za koje ima dokaza ili za koje se sa sigurnošću može tvrditi da su ovde. Ili ćemo morati kredibilno da dokažemo da nisu tu ili da ih uhapsimo ili da se ti ljudi dobrovoljno predaju", rekaoje Simić.

On je ocenio da, "svidelo se to nekome ili ne", SCG u ovom trenutku nema dovoljno resursa da locira Karadžića i Mladića i podsetio da svi izveštaji međunarodne zajednice iz poslednjih godina ukazuju na to da oni nisu stacionirani na jednom mestu.

"Njihovo hapšenje je izvodljivo jedino pod uslovom da se napravi regionalna saradnja između Federacije BiH, Republike Srpske i SCG, uz uključenje svih resursa međunarodne zajednice. U bilo kojoj drugoj situaciji ne verujem u pozitivan ishod niti da je realno da se bilo ko od njih nađe u Sheveningenu do desetogodišnjice Srebrenice", rekao je Simić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.