Izvor: B92, 04.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požarevac: Mediji rade bez dozvole

Požarevac -- U Požarevcu je desetak medija nastavilo sa radom uprkos tome što nisu dobili dozvole za rad.

Prethodno su Republička radiodifuzna agencija i Republička agencija za telekomunikacije upozorile da televizijske i radio stanice koje nemaju dozvolu za rad moraju da prestanu sa emitovanjem programa. Član Saveta RRA Slobodan Đorić izjavio je da će tokom septembra etar nad Srbijom biti očišćen od televizijskih i radio stanica koje piratski emituju program.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Oko 700 radio i televizijskih stanica koje nisu dobile dozvole za rad od ponedeljka više ne mogu da emituju program. Pored upozorenja RRA, u Požarevcu desetak radio stanica, kao i jedna TV stanica, nastavili su da emituju program.

Prema prvim podacima RRA, znatan broj stanica je u ponoć 1. septembra obustavio rad.

Međutim, u Požarevcu je situacija gotovo nepromenjena i desetak radio i jedna TV stanica, koje nisu dobile dozvolu, nastavile su da emituju program.

Slobodan Đorić je upozorio emitere da se na terenu trenutno obavljaju snimanja, kao i da će vrlo brzo biti sačinjen izveštaj o tome ko sve nelegalno emituje program.

On je upozorio da piratskim stanicama preti novčana kazna do million dinara ukoliko se ogluše o zahtev RRA.

"Preporučujem svim radio i TV stanicama, pogotovo ovim koje su konkurisale u ovom dopunskom konkursu, da odmah isključe svoj program jer izveštaj, ukoliko bude nepovoljan po njih, biće nepovoljan i u smislu odlučivanja o dozvolama u ovom naknadnom konkursu", kaže on.

Pojedini vlasnici stanica bez dozvola u Požarevcu za B92 su rekli da ne nameravaju da isključe program jer su podneli dokumentaciju na dopunskom konkursu za dodelu frekvencija.

Đorić, međutim, pojašnjava da će se tolerisati rad samo onih medija koji su konkurisali, a radili su pre jula 2002. godine kada je donet Zakon o radiodifuziji.

Milorad Tadić, vlasnik radija Boom 93, koji je dobio dozvolu za emitovanje na lokalnom području, smatra da će RRA vrlo brzo rešiti trenutnu sitaciju.

"Sigurno je da će RRA, bar na osnovu iskustva koje smo imali prilikom dodeljivanja frekvencija, da će oni da preduzmu korake i da na nekom najdrastičnijem primeru demonstriraju svoju silu, odnosno praktično pokažu na delu šta su u stanju da urade", kaže on.

U Srbiji program trenutno legalno emituju 404 radio i TV stanice, a u RRA razmišljaju da tu listu prošire za još četrdesetak. U Požarevcu legalno rade četiri radio i dve televizijske stanice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.