Izvor: B92, 02.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požarevac: Borba nije gotova

Požarevac -- Požarevački narodni pokret "Otpor" obeležio je godišnjicu incidenta ispred kafea Pasaž 2000. godine.

Tada je u tuči između "otporaša" i saradnika Marka Miloševića, teške telesne povrede zadobio Radojko Luković, koji je nakon toga proveo i dva meseca u pritvoru. Otporaši su načelniku hirurgije Opšte bolnice u Požarevcu, Srećku Bosiću, u znak zahvalnosti za adekvatnu lekarsku pomoć koju im je tada pružio, uručili majicu sa znakom pesnice i natpisom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Borba nije gotova".

Luković, koji je javnosti poznat kao "lice Srbije" sa plakata Otpora u leto 2000. godine, kaže da i danas oseća posledice povreda. On navodi da Otpor obeležava ovaj dan kao podsećanje da se budućim generacijama ne bi ponovilo ono što se dogodilo njemu, Momčilu Veljkoviću i Nebojši Sokoloviću.

"Razlog je što se ponavljaju iste stvari. Ponovo se vrši represija nad novinarima. Tako počinje, a tako je počelo i sa režimom Slobodana Miloševića", kaže Luković.

"Što se tiče bolnice, njima sam puno zahvalan zato što su 2. maja 2000. tražili da se prebacim na Urgentni centar u Beogradu. Da se to nije dogodilo, danas bih verovatno bio pokojni", kaže Luković.

Doktor Bosić, koji je nakon intervencije 2. maja, po kazni premešten u bolnicu u Petrovcu na Mlavi, izjavio je da je bolnica u Požarevcu pre sedam godina dokazala da je profesionalna zdravstvena ustanova.

"Mesec dana sam radio u Petrovcu. Nakon toga sam se vratio u svoju matičnu ustanovu. Mislim da su to bili nesrećni, a može da se kaže, i tužni događaji. Voleo bih da se to više nikad ne desi”, kaže Bosić.

Do tuče ispred kafea Pasaž došlo je nakon što su prijatelji Marka Miloševića primoravali "otporaša" Dragana Milanovića da pocepa pristupnicu Otporu i učlani se u JUL, a u raspravu su se umešali Veljković, Luković i Sokolović.

Nakon incidenta protiv Veljkovića je podignuta optužnica za pokušaj ubistva "julovca", Saše Lazića, a protiv Sokolovića i Lukovića za učešće u tuči.

Luković i Veljković su tada iz pritvora pušteni tek 30. juna. Trenutno se pred Opštinskim sudom u Požarevcu vodi postupak u kome se "otporaši" i prijatelji Miloševića međusobno tuže za učešće u tuči, odnosno nanošenje teških telesnih povreda.

Iako "otporaši" tvrde da je u incidentu učestvovao i sam Marko Milošević, njegovo ime se ne nalazi u predmetu postupka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.