Povratak razrešenih tužilaca

Izvor: S media, 26.Mar.2010, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak razrešenih tužilaca

Neizabrane sudije i tužioci zadovoljni su odlukom Ustavnog suda o njihovim žalbama, a već je postignut dogovor da se neki razrešeni tužioci vrate na posao.

Neizabrane sudije i tužioci zadovoljni su odlukom Ustavnog suda o njihovim žalbama i kažu da ona samo potvrđuje da su bili u pravu kada su tražili da im se pojedinačno obrazloži zašto nisu reizabrani. Kako B92 saznaje, već je postignut dogovor da se neki tužioci koji su razrešeni u reformi pravosuđa vrate >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na posao.

Neizabrane sudije ranije su tražile od Ustavnog suda da reizbor sudija proglasi neustavnim. To se nije dogodilo ali, kako kaže predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević, i ova najnovija odluka da imaju pravo žalbe Ustavnom sudu kao i da odluka o njihovim razrešenju mora da sadrži individualne razloge, potvrđuje sve o čemu su mesecima govorili.



"Malo nam je nejasno da ako US smatra da odluka treba da ima razloge za smenu, zašto onda kada imaju sudije odluku koja je ništavna jer je identična za 837 ljudi, zašto US nije poništio odluku i vratio VŠ da donese novu. Sada je samo vratio VŠ da odluku dopravi - popravi, što se ne radi“, kaže Boljevićeva.


U ustavnom sudu za B92 nisu želeli detaljnije da komentarišu svoju odluku da, kako su objasnili, ne bi prejudicirali odluke na žalbe.

Ovu odluku za B92 nije želela da komentariše ni predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarević a nismo ni dobili odgovor na pitanje da li će tom Sudu dati pojedinačna obrazloženja za smene.

Samo nam je kratko, u telefonskom razgovoru, rekla da je o tome saznala iz medija i da ne želi da ulazi u polemiku sa Sudom dok ne bude dobila pisanu odluku. Visoki savet sudstva, kako kaže, o tome će zakazati sednicu, ali Mesarevićeva još ne zna da li će njihov zaključak biti isti kao i njen.

Kako B92 saznaje, već je postignut dogovor da se na novom konkursu za 88 tužilaca jedan broj onih koji su u reformi pravosuđa izgubili posao vrati na svoje funkcije. Predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić kaže da su postigli dogovor sa državnim većem tužilaca da ubuduće svako dobije pojedinačno obrazloženje zašto nije izabran.

„Naš dogovor o nastavku procesa izbora ne tiče se onome što je prethodilo. Naše je stanovište da svi zamenici treba da ostanu pri žalbama i da čekaju“, kaže Ilić.

U Udruženju kažu i da još nisu razmatrali pravne posledice stava Ustavnog suda niti zauzeli stav da li iz te odluke proizlazi da su smene tužilaca bez pojedinačnog obrazloženja bile ništavne.

Predsednica Državnog veća tužilaca Zagorka Dolovac saopštila je da će se pridržavati odluka Ustavnog suda Srbije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.