Izvor: B92, 05.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Povratak propagande u štampu"

Beograd -- U medijima u Srbiji je u februaru, umesto profesionalizma i istraživačkog novinarstva, dominirala propaganda.

"Uz časne iznimke, štampa se pretvorila u ogroman plakat oficijelne politike i političara, koji su konsenzualno ponavljali iste rečenice, sročene po meri onih koji nemaju ni znanja ni sećanja i nužno izazvali podele u javnosti na glasnu patriotsku većinu i nepatriotsku manjinu", navodi se u izveštaju Saveta za štampu beogradskog Medija centra. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U mesečnom izveštaju navodi se da su u štampi vaskrsli duhovi prošlosti i takozvano zavetno novinarstvo.

Izveštavajući o planu specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija, mediji, kako primećuju analitičari Medija centra, nisu upoznali javnost sa mogućim posledicama pregovora u Beču, a jedna od njih je i nezavisnost Kosova.

Mediji su, kako se dodaje, potpunije i odmerenije izveštavali o drugoj krupnoj prošlomesečnoj temi - presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu po osnovu tužbe za genocid koju je protiv bivše SR Jugoslavije podnela BiH.

"I dan danas, nažalost, bez pravih tekstova suočavanja, u delu takozvane patriotske štampe dominira relativizacija genocida u Srebrenici i njeno izjednačavanje sa svim zločinima, relativizujući tako, što je apsurd, i presudu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu", navodi se u izveštaju.

U srpskim medijima i u februaru su učestala bila kršenja ljudskih prava, posebno principa pretpostavke nevinosti, a prisutna je bila i raznovrsna diskriminacija.

Istraživači Medija centra uočili su da je u februaru novinarsku etiku najviše puta prekršio list "Kurir" (28), a zatim "Pres" (24), koji, kako se ocenjuje u izveštaju, uopšte ne vode računa o etičkim normama.

U "Glasu javnosti" primećeno je 12 oglušenja o novinarsku etiku, u "Večernjim novostima" devet, a u "Blicu" šest. U listovima "Politika" i "Danas" uočena su samo po dva slučaja kršenja novinaraske etike.

Pored novinarke Gordane Suše, koja je predstavila izveštaj, o pregovorima o Kosovu i načinu na koji ih javnost percipira govorio je i bivši ministar spoljnih poslova SRJ Goran Svilanović. On je ocenio da će izmenjen Ahtisarijev plan verovatno biti usvojen pred Savetom bezbednosti UN, i da će početi da se sprovodi do kraja godine.

Prema njegovim rečima, eventualno odbijanje Vlade Srbije da prihvati takvu odluku Saveta bezbednosti ne bi bilo strašno, ukoliko Srbija ne bi nastojala da takvim svojim stavom destabilizuje region.

Politiku Vlade Srbije Svilanović je nazvao politikom "konstruktivnog neprihvatanja", i pohvalio pregovarački tim Beograda zbog valjanih predloga u vezi sa aneksima Ahtisarijevoh plana iznetih u prošloj rundi pregovora u Beču.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.