Povratak ambasadora u 13 zemalja EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak ambasadora u 13 zemalja EU

BEOGRAD - Vlada Srbije odlučila je danas da se ambasadori Srbije vrate u zemlje EU iz kojih su bili povučeni pošto su one priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

To je novinarima u vladi potvrdio ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Srbija će posle današnje odluke ponovo biti zastupljena na ambasadorskom nivou u svim zemljama EU, izuzev Poljske i Danske za koje još nisu imenovani novi ambasadori.

Pošto su te zemlje priznale nezavisnsot >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kosova, ambasadori su povučeni iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Holandije, Italije, Mađarske, Nemačke, Slovenije, Švedske i Velike Britanije.

Povratkom ambasadora u tih 13 zemalja biće pokriveneo i još pet zemalja EU u kojima Srbija ima ambasadore na nerezidencijalnoj osnovi: Estonija - iz Finske, Litvanija - iz Poljske, Letonija - iz Švedske, Irska - iz Velike Britanije i Luksemburg - iz Holandije.

U Danskoj i Poljskoj još nisu imenovani ambasadori, pa interese države zastupaju otpravnici poslova.

Iz šest zemalja EU koje nisu priznale Kosovo Srbija nije povlačila ambasadore (Grčka, Kipar, Portugal, Rumunija, Slovačka i Španija).

Kosovo još nije priznala ni Malta, ali je najavila da će to učiniti. Srbiju na Malti predstavlja ambasador akreditovan u Rimu.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić najavio je 20. jula da će predložiti reviziju Akcionog plana i povratak ambasadora u zemlje EU, "u cilju povećanja diplomatskih kapaciteta Srbije, kako bi do kraja ove godine dobila status kandidata za članstvo u EU i omogućila građanima da bez viza putuju u zemlje EU".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.