Izvor: B92, 12.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povraćaj crkvene imovine i Kosovo

Beograd -- Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o Predlogu zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama.

Prema mišljenju predlagača, reč je o zakonu koji bi - uz Zakon o denacionalizaciji - trebalo da vrati poverenje građana u državu. Ipak, u obrazloženju se navodi da bi usvajanje zakona po hitnom postupku moglo da spreči štetne posledice koje bi mogle da nastupe po pitanju oduzete imovine na području Kosova i Metohije, u slučaju "negativnog ishoda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovora u Beču".

Obrazlažući predloženi tekst, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić naveo je da je zakon usmeren na vraćanje imovine crkavama i verskim zajednicama oduzete na osnovu zakona iz 1945. i 1954. godine.

Tim zakonima oduzimani su stambeni i poslovni objekti, hektari crkvenih i manastirskih poseda, njiva, šuma, bašti i voćnjaka. Prema rečima ministra Parivodića zakon se odnosi na imovinu na celoj teritoriji Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju: "Ne sme se uzimati ono što je stečeno po zakonu zemlje. Na tom principu legitimiteta i legaliteta zasniva se ovaj zakon. Ovaj zakon je namenjen crkvama, a opšti zakon o denacionalizaciji biće namenjen svim onim građanima koji su bili imovinski oštećeni sistemom koji nije poštovao pravo svojine, i time ćemo, mislim, ostaviti jedan trag u istoriji kao Vlada koja je povratila normalnost u svojinske odnose u Srbiji".

U obrazloženju zakona Vlada navodi da je on usmeren na sprečavanje štetnih posledica koje mogu da nastupe po pitanju oduzete imovine crkava i verskih zajednica na Kosovu i Metohiji a, kako se navodi, "u svetlu trenutne političke situacije sa tom srpskom pokrajinom". Navodi se da bi, u slučaju negativnog ishoda pregovora u Beču nestala svaka ozbiljnija šansa za oštećene crkve i verske zajednice da povrate svoju imovinu - posebno SPC.

Takvo obrazloženje kritikovao je šef poslaničke grupe radikala Tomislav Nikolić: "Ja ne znam u kakvoj državi živite. Ali, meni Vlada ovim predlogom zakona i obrazloženjem kaže - u toku su pregovori o sudbini Kosova i Metohije, ako imovina na Kosovu i Metohiji ostane državna - izgubićemo je, a ako bude crkvena - spasićemo je. Morate li da mi objasnite na koji način vi ne možete da spasite državnu imovinu, a spasićete crkvenu na Kosovu i Metohiji?"

Poslanik SDP-a Meho Omerović kritikovao je Vladu i zbog toga što je ovlašćeni predlagač na ovu temu ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom: "Da li se to šalje jedna loša poruka svim našim građanima na Kosovu i Metohiji da je ta naša južna pokrajina sada već na neki način tretirana od strane Vlade Srbije kao inostranstvo?"

Zakonom je predviđeno da, ako pravno lice dokaže da je nekadašnju crkvenu imovinu steklo po tržišnoj ceni u vreme prenosa prava svojine, ono ostaje vlasnik, a obavezu preuzima država koja obveznicima isplaćuje novčanu naknadu. Isto tako, fizička lica koja su stekla prava svojine nisu u obavezi da je vrate, niti da plate novčanu naknadu. Tu obavezu, takođe, preuzima država.

Odgovarajući na primedbe, ministar Parivodić je objasnio da bi sadašnja vlast na Kosovu mogla da bude smatrana pravnim sledbenikom srpske države, koja bi se proglasila univerzalnim sukcesorom, ako bi ta imovina ostala državna.

Ako bi ta imovina pripadala crkvama, onda bi se ona mogla lakše zaštititi pred međunarodnim sudom u Strazburu, u najgorem slučaju ako se ukaže potreba za time, rekao je Parivodić.

O platama, trgovini i invalidninama

Na sednici Vlade Srbije usvojeni su Predlog zakona o platama državnih službenika i Predlog zakona o trgovini. Vlada je ukinula Uredbu, donetu 20. aprila, kojom se ratnim invalidima smanjuju primanja od 10 do 90 odsto.

Prema Predlogu Zakona o platama državnih službenika, plata se sastoji iz osnovne plate i dodatka, a osnovna plata iz osnovice i koeficijenta. Novina je to što će tu osnovicu određivati Skupština Srbije, a ne izvršna vlast, kao do sada, a koeficijenti će zavisiti od platnih razreda.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar kaže da se ovim zakonom polako zaokružuje reforma državne uprave. "Taj zakon je veoma važan zato što se na nov način uređuje radno-pravni položaj zaposlenih u državnim organima. Tim zakonom se upotpunjuje normativan okvir reforme državne uprave i time smo u velikoj meri tu oblast približili Evropskoj uniji", kaže Lončar.

Vlada je na sednici usvojila i Predlog zakona o trgovini, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja juna. Vlajko Senić, sekretar Srbije za trgovinu, turizam i usluge, rekao je da se novim zakonom, u skladu s propisima u EU, uređuje promet robe, omogućava razvoj trgovine i sprečava nelojalna konkurencija. "Postoji nekoliko razloga za hitno i relativno brzo usvajanje tog zakona, pre svega zbog zastarelosti propisa koji regulišu oblast trgovine, inspekcijskog nadzora, prometa robe. Tu su i mnoge nejasnoće u Zakonu o trgovini, donetom na nivou Jugoslavije 1993.", kaže Senić.

Neočekivano, Vlada je juče ukinula Uredbu kojom je ratnim invalidima, civilnim žrtvama rata i porodicama poginulih umanjila primanja od 10 do 90 odsto. Na ukidanje te Uredbe Vlada se odlučila posle razgovora s predstavnicima Udruženja invalida, a posle njihovog jučerašnjeg protesta ispred Vlade. Na protestu je učestvovalo 2.000 članova Udruženja iz cele Srbije, a bile su blokirane ulice Kneza Miloša i Nemanjina.

Iz Udruženja veterana, ratnih invalida ratova od 1990, najavljen je nastavak razgovora s predstavnicima Vlade o donošenju novog zakona, naredne nedelje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.