Izvor: B92, 12.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Povezane sudbine Kosova i EU"

Berlin -- Bivši nemački ministar spoljnih poslova Jozef Fišer smatra da je sudbina Kosova povezana sa sudbinom Evropske unije.

Sudbina Kosova povezana je sa sudbinom EU, a ako Evropa ostane podeljena povodom Kosova, njen kredibilitet kao spoljnopolitičkog faktora van granica Evrope dramatično će pasti, ocenio je bivši nemački ministar spoljnih poslova.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uskoro će odlučiti o statusu Kosova, a smeli plan izaslanika Ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacija za status Kosova Martija Ahtisarija, koji predlaže nadgledanu nezavisnost Kosova, jedino je održivo rešenje za međunarodnu zajednicu, pre svih Evropu, naveo je Fišer u komentaru u turskom listu Zaman.

On je, međutim, upozorio na to da će Evropska unija biti ta koja će morati da koegzistira i s Kosovom i sa Srbijom. "Sudbina Kosova je isprepletana sa sudbinom EU. Snažnom i stabilnom Kosovu biće potrebna jedinstvena i ujedinjena Evropa", piše on.

"Ako je Evropa podeljena povodom pitanja koje se nalazi u njenom geografskom srcu i koje je centar njenih interesa, njen kredibilitet kao spoljnopolitičkog faktora o pitanjima van njenih granica, dramatično će opasti. Jedino ujedinjena EU može da privoli Rusiju na usklađenu politiku prema Balkanu", naveo je Fišer.

"To ne znači da Srbiju treba prepustiti sebi. EU mora jasno da stavi do znanja da je spremna da podrži Srbiju i ceo region u njihovim evropskim aspiracijama", navodi on.

"Ali, cena za podršku EU ne može biti promenjena, veliki ratni kriminalci Radovan Karadžić i Ratko Mladić moraju biti izručeni Haškom tribunalu. Danas, kao i juče, prvi korak ka evropskim integracijama Srbije jeste puna saradnja sa sudom u Hagu", naveo je Fišer.

"Srbija ima svetlu budućnost u EU, ali dolazak do nje znači da mora da raskrsti sa svojom prošlošću, i s Kosovom i sa zločinima Miloševićeve ere", zaključio je Fišer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.