Povećanje poreza vodi ka krizi vlasti

Izvor: Blic, 21.Jun.2009, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećanje poreza vodi ka krizi vlasti

Vlada Srbije je rešila da poveća porez na dodatu vrednost u septembru. Ranije je bilo najava da će ovaj porez biti povećan sa 18 na 19 odsto, ali sada se spominje i celih 20 odsto. Kreatori ekonomske politike na ovaj način žele da povećaju prihode jer je manjak u državnoj kasi sve veći.



Za početak vlast ima problem jer, prema nezvaničnim informacijama, G17 neće dati podršku za usvajanje ove mere u Skupštini gde moraju da se izglasaju promene Zakona. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Željko Ivanji, poslanik G17 plus, kaže da on nema informaciju o povećanju PDV, pa zbog toga nema ni komentar da li će i ova stranka podržati takav predlog ili ne. Iako se Ivanji ne izjašnjava, vrlo je verovatno da će za povećanje PDV umesto G17 vladajuća koalicija morati da traži podršku na nekoj drugoj strani. To, naravno, ne znači da će G17 napustiti Vladu, već samo da neće podržati novi namet.

Stranke vladajuće koalicije ne žele da komentarišu povećanje PDV-a ili tvrde da nema razloga da Vlada i u ovoj situaciji ne bude jedinstvena. Opozicija je protiv ove odluke, a samim tim ne ostavlja prostor da eventualno priskoči u pomoć okrnjenoj vladajućoj koaliciji.

Jelena Trivan, portparol Demokratske stranke, kaže da je bespredmetno razgovarati na temu povećanja PDV-a jer Vlada tako nešto nije najavila, kao i o tome da li će koalicija na vlasti biti jedinstvena. Ona smatra da je priča o ovoj meri preuranjena jer bi povećanje ovog poreza značilo da smo u dubljoj krizi.

Slobodan Ilić, državni sekretar Ministarstva finansija, kaže da se o povećanju PDV-a neće razmišljati dok se ne sagledaju podaci o punjenju budžeta u prvih šest meseci, makroekonomski pokazatelji i projekcije do kraja godine. Zatim će se, prema njegovim rečima, definisati načini kako bi mogli da se povećaju prihodi, odnosno smanje rashodi. „Početkom avgusta, pred dolazak predstavnika MMF-a, znaćemo konkretne poteze", kaže Ilić. Inače, Diana Dragutinović, ministarka finansija, krajem aprila izjavila je da je povećanje PDV-a moguće već u julu.

Opozicija na nož dočekuje moguće povećanje državnih nameta. Jorgovanka Tabaković, poslanik Srpske napredne stranke, kaže da ta partija ne može da podrži nijedno povećanje poreza dok Vlada ne počne ozbiljno da štedi i ne obavi proveru svih troškova koje se finansiraju iz budžeta. „To nije urađeno, a da jeste, ne bi bilo potrebe da se povećava PDV", navodi ona, i naglašava da ne postoji mogućnost da daju većinu u Skupštini za izglasavanje ove ekonomske mere.

I Liberalno-demokratska partija ima sličan stav. Njen poslanik Zoran Ostojić kaže da se u ekonomskom programu ove stranke, objavljenom pre pola godine, predviđa čak smanjenje PDV-a u nekim oblastima, čime bi se pokrenuo razvoj. LDP je predložio smanjivanje javne potrošnje i tome ova stranka daje prednost u odnosu na veće poreze. „Liberali" traže i da država porez na dodatu vrednost ne uzima na fakturisana plaćanja, već na ostvarena.

Srpska radikalna stranka upozorila je Vladu da odustane od povećanja PDV-a navodeći da bi se to negativno odrazilo na privredu i standard socijalno najugroženijih kategorija stanovništva. „Prema najavama koje stižu iz kabineta Mirka Cvetkovića, povećanjem PDV-a na 20 odsto, Vlada će pokušati da pokrije budžetski deficit pošto njene mere nisu dale očekivane rezultate", navodi SRS.

Osim ubeđivanja stranke eksperata ili neke opozicione partije da joj pruži podršku, vladajuća koalicija će imati problem i da ubedi javnost u ispravnost ove odluke. Nije nemoguće, mada se to sada u Srbiji nije događalo, i da vladajuća većina posrne zbog poreza.

Veći porez, veća inflacija

Veći PDV, prema mišljenju ekonomista, uticaće na rast cena odnosno inflacije. Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije, izjavio je da bi, usled smanjenja budžetskih prihoda, bilo mnogo bolje da država smanji i rashode, odnosno plate i penzije, nego da se zadužuje ili povećava prihode kroz povećanje PDV-a. On je gostujući na Televiziji „Studio B" istakao da bi povećanje ovog poreza stvorilo pritisak na inflaciju. Smanjenje plata i penzija nikada nije popularna mera, ali Srbija i dalje troši iznad svojih mogućnosti. Jelašić je dodao da je napravljena greška što su penzije prošle godine uopšte povećane. Guverner je još u aprilu izjavio da je sa MMF-om već dogovoreno da se, ako postojeće mere Vlade ne daju očekivani efekat, PDV poveća sa 18 na 19 odsto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.