Izvor: B92, 17.Apr.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećane plate u javnom sektoru

Beograd -- Vlada Srbije odobrila je na sednici povećanje plata u javnom sektoru i jednokratnu pomoć zaposlenima, saopšteno je na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade.

Vlada je donela i izmenu Odluke o rasporedu sredstava predviđenih Zakonom o budžetu za 2008. godinu, za realizaciju Nacionalnog investicionog plana.

Na sednici je doneta Odluka o broju studenata za upis u prvu godinu osnovnih studija na Kriminalističko-policijskoj akademiji za školsku 2008/2009. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godinu, prema kojoj će na Akademiju biti upisano 120 studenata čije se obrazovanje finansira iz budžeta

Data je saglasnost na Program rada Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2008. godinu i na Program zaštite i razvoja područja Nacionalnog parka Šarplanina za period do 2011. godine.

Vlada je dala saglasnost na izmene i dopune godišnjeg Programa poslovanja Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije za 2008. godinu i prihvatila Izveštaj o poslovanju Garancijskog fonda za 2007. godinu, naveedno je u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima.

Verbalni sukob na sednici Vlade

Na sednici Vlade je, može se reći kao i na svakoj u poslednje vreme, došlo do verbalnog sukoba.

Kako saznajemo, ministri iz redova DS-a i G17 plus optužili su ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića da krši odluke Vlade, jer i dalje finansira smenjene koordinatore za Kosovo i Metohiju iz redova DSS-a.

Nakon sednice bilo je nemoguće dobiti odgovor na to od ministara.

"S obzirom da ministar Samardžić nije prisutan, mislim da bi bilo krajnje neumesno i nekulturno da bilo šta pričamo bez njegovog prisustva i zato vas neću informisati o tome. A problem postoji, rekao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

"Najbolje je da pitate izvor koji vam je to dao, to je moja sugestija i tu ćete dobiti informacije", rekao je ministar trgovine u usluga Predrag Bubalo.

Ministar prosvete Zoran Lončar rekao je da "razume svačiju nervozu s obzirom da je izborna kampanja u toku".

"Sigurno postoji zebnja za ono što nas čeka posle 11. maja. Takođe, imam potpuno razumevanje za činjenicu da je poneko od nas stekao vaspitanje na ulici, ali nemam razumevanje da takvo ponašanje imaju institucije kao što je Vlada Srbije", rekao je on.

On je dodao da ga je "bilo sramota" što je prisustvovao do kraja sednici Vlade.

"Sednica je okončana izlaskom nekih ministara, zahvaljujući čemu je pao kvorum za rad Vlade. Ja sam ostao na sednici do kraja", kazao je Lončar.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da "institucija Vlade mora biti zaštićena".

"Kao što znate postoji zapisnik i ti zapisnici posle određenog vremena postaju javni. Moram da kažem da mi se ne sviđa da na bilo koji način i Vlada i način rada na Vladi i ova konferencija budu zloupotrebljene u neke dnevno političke svrhe ili predizbornu kampanju, a sve odluke koje smo vam danas predstavili Vlada je usvojila i svi članovi vlade, po zakonu, ih brane na isti način i moraju da ih sprovode na isti način", rekao je on.

Rešenje za Magnohrom

Vlada Srbije odlučila je da problem zaposlenih u Magnohromu, nakon neuspele privatizacije, reši prema predlogu Ministarstva ekonomije koji predviđa socijalni program i eventualnu isplatu potraživanja radnika nakon prodaje pojedinih dobara.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je na konferenciji za novinare nakon sednice vlade da Magnohrom već dobija 20 miliona dinara subvencija mesečno što znači da se zaposlenima isplaćuju zarade.

On je dodao da je odlučeno da se zaposlenima uplati povezivanje staža za period kada im nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje, a priprema se i socijalni program sa stimulativnim merama za one koji dobrovoljno žele da napuste Magnohrom.

"Program će najverovatnije biti prihvaćen"

Sekretar Odbora za zaštitu prava radnika kraljevačkog Magnohroma Milivoje Jakovljević rekao je Tanjugu da će radnici tog preduzeća najverovatnije prihvatiti socijalni program usvojen na današnjoj sednici Vlade.

Batić: Radikalizacija protesta

Advokatska kancelarija "Batić", koja zastupa radnike Magnohroma, saopštila je da će radnici ove firme od ponedeljka radikalizovati proteste blokirajući rad pojedinih ministarstava, a protiv nekih ministara biće podnete i krivične prijave.

U saopštenju se navodi da na sednici Vlade nije prošao predlog ministra za infrastrukturu Velimira Ilića da se radnicima Magnohroma u tri rate isplati 450 miliona dinara.

"U razgovoru koji sam kao pravni zastupnik imao sa Ilićem, ovakav epilog on objašnjava protivljenjem resornog ministra Mlađana Dinkića da se problem reši na ovaj način", navodi se u pisanoj izjavi advokata Vladana Batića.

To će, međutim, značiti kraj za Maghnohrom jer će 2.156 radnika u tom programu, ma kako on bio loš, naći slamku spasa, a kada potroše taj novac, za manje od godinu dana, oni će se vratiti kao socijalni slučajevi, kazao je Jakovljević.

Jakovljević je podsetio da su oni zahtevali najpre da se isplati deo dugovanja na ime zaostalih zarada, zatim socijalni program i najzad da se uradi pametna privatizacija.

Samo takvim redosledom poteza Magnohrom bi imao budućnost, a ovako su radnici ucenjeni po principu uzmi ili ostavi, kazao je Jakovljević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.