Poturak od trošadžije do humanitarca

Izvor: Blic, 15.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poturak od trošadžije do humanitarca

Poslanik Sandžačke demokratske partije Munir Poturak izjavio je da će naknadu koju je prošle godine primio za odvojen život dati u humanitarne svrhe.



- Bez obzira na to što mi naknada za odvojen život zakonski pripada, odričem se tog troška - izjavio je Poturak. Precizirajući da je u pitanju 223.000 dinara, Poturak je dodao da želi da taj novac „preko poslaničke grupe i skupštinskog fonda solidarnosti" usmeri u humanitarne svrhe za pomoć ljudima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne primaju platu. Naglašavajući da je danas „štednja imperativ svakog čoveka i države", Poturak je kazao da želi ličnim primerom da da doprinos. On je demantovao da je 2008. godine primio više od tri miliona i dvesta hiljada dinara i naveo da je podigao iznos od 2,226.991 dinar, dodajući da su objavljene špekulacije sračunate da diskredituju njega, ali i SDP uoči izbora u Zemunu i na Voždovcu.

Predsednik „Transparentnosti Srbija" Vladimir Goati izjavio je da ima puno poštovanje za poslanike koji odluče da vrate sredstva koja su dobili koristeći zakonske privilegije u Skupštini Srbije.

- To su naizgled mala sredstva, ali malo po malo i možemo da dođemo do velike sume koja se štedi. Individualni potezi poslanika mogu da predstavljaju i indirektan poziv drugima i na taj način parlament jednim delom odgovara na zahteve javnosti za štednjom - rekao je Goati.

Goati: Blanko ostavka da važi 180 dana

„Transparentnost Srbija" predložila je da se pitanje blanko ostavke poslanika uredi novim zakonom o Skupštini kako bi se ubuduće otklonila svaka sumnja da li je i kada predata. Goati kaže da ostavka narodnog poslanika može da bude pravno validna samo ukoliko bude potpisana pred predsednikom parlamenta, ili ambasadorom Srbije ako je poslanik u inostranstvu. Predsednik parlamenta bi potpisom potvrdio vreme prijema i time bi bila otklonjena svaka sumnja u pogledu toga da li je i kada ostavka predata, rekao je Goati. TS je predložio da ostavka važi 180 dana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.