Izvor: B92, 01.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebno objasniti zakon o Skupštini

Beograd -- Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije iniciraće tribinu o Predlogu zakona o Narodnoj skupštini.

Na tribini bi trebalo da se novinarima i javnosti obrazloži suština tog zakona, kao i potreba da on bude donet. Na sednici Odbora je zaključeno da bi na tribini novinarima trebalo objasniti kako je ta materija zakonski uređena u zemljama u okruženju, odnosno, da je suština predloženog zakona da poslanicima osigura nezavisnost i obezbedi autoritet kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi na pravi način mogli da obavljaju svoju funkciju.

Članovi odbora kritikovali su medije zbog načina na koji su izveštavali o pomenutom predlogu zakona. Odbor smatra da je reč o "hajci" novinara na poslanike, o izveštavanju koje "ne služi na čast novinarstvu u Srbiji" i o "kriminalnom odnosu sredstava informisanja prema poslanicima i parlamentu".

Rajko Baralić iz Socijalističke partije Srbije smatra da je reč o "orkestriranoj hajci" koju mediji vode uz pomoć jedne partije, aludirajući na Demokratsku stranku. On je rekao da će poslanici SPS učiniti sve da takav zakon bude donet, ako ne u ovom, onda u nekom narednom skupštinskom sazivu, jer je za odgovorno obavljanje poslaničke funkcije neophodno da poslanici budu i materijalno nezavisni.

Predstavnica DS u Odboru istakla je, pak, da se ta stranka ne protivi donošenju zakona o Narodnoj skupštini, već odredbi koja predviđa njegovu retroaktivnu primenu od 1991.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.