Izvor: B92, 24.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Potrebni pravi signali iz Srbije"

Brisel -- Generalni sekretar NATO-a kaže da je siguran da će KFOR i posle rešavanja statusa Kosova imati važnu ulogu.

Jap de Hop Shefer je rekao i da Alijansa podržava pregovarački proces o budućem statusu Kosova, koji vodi specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari.

"Siguran sam da će KFOR i posle određenja statusa imati važnu ulogu u onome što i sada čini, a to je stvaranje klime sigurnosti i stabilnosti, neophodnih za zaštiu stanovništva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i za razvoj Kosova posle određivanja statusa", kaže on.

Shefer je ocenio i da su evroatlantske integracije jedini recept za trajan mir i stabilnost na Balkanu, uključujući Srbiju. "Važno je da iz Srbije stižu pravi signali kako bismo videli je li moguće ostvariti članstvo u Partnerstvu za mir. Znamo da je ministar inostranih poslova Vuk Drašković snažno podržao evroatlantske integracije Srbije, bilo bi važno da njegove stavove deli što veći broj političara u Srbiji", kaže Shefer.

De Hop Shefer je o uslovima za priključenje Srbije Partnerstvu za mir juče razgovarao s Draškovićem.

"Nerazumno, ali razumljivo"

Izjava Vuka Draškovića nije razumna, ali je razumljiva jer niko u Srbiji usred predizborne kampanje neće reći ništa drugo, izjavila je Doris Pak, šefica Komisije za Jugoistočnu Evropu pri Evropskom parlamentu.

Ministar inostranih poslova Srbije je juče pred Spoljnopolitičkim odborom EP tražio podršku demokratskim snagama u Srbiji i upozorio da bi nametanje nezavisnosti Kosova ozbiljno destabilizovalo region, a među slušaocima je bila Doris Pak.

"Razumni političari treba da znaju da na kraju treba da nađu način da žive s rešenjem koje će usvojiti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Dakle, preostaje nam da sačekamo ishod izbora u Srbiji i onda će u februaru ili u martu, verovatno u martu, Ahtisari objaviti svoj predlog", rekla je ona.

Na pitanje šta je nerazumno u tvrdnji Beograda da nema ništa protiv da Albanci upravljaju životom na Kosovu sve dok ono formalno ostane deo Srbije, Doris Pak je odgovorila da je pitanje da li to može da funkcioniše. "Ne znam kakvo će rešenje predložiti Ahtisari. Ako rešenje bude uslovna nezavisnost, koja bi ličila na to što ste pomenuli, to bi možda moglo da funkcioniše. Videćemo. Mislim da bi, sve dok je reč o uslovnoj nezavisnosti, Srbi na to pristali", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.