Izvor: B92, 14.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebna veća saradnja SCG sa Hagom

Strazbur -- Objavljen je sedmi redovni izveštaj Saveta Evrope o ispunjavanju obaveza SCG.

Savet Evrope preporučio je Srbiji i Crnoj Gori da unapredi saradnju s Haškim tribunalom, reši sporna pitanja u odnosima članica državne zajednice i potpiše ili ratifikuje određen broj evropskih povelja i konvencija.

U izveštaju koji obuhvata decembar prošle i januar i februar ove godine, navodi se da je "i pored izraženog napretka ostvarenog predajom nekolicine optuženika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neophodno unaprediti saradnju sa Haškim tribunalom, pre svega u pogledu hapšenja i izručenja optuženika".

"Tokom posmatračkog perioda nije došlo do ohrabrujućih znakova ove saradnje u smislu predaje ili izručenja. Četiri haška optuženika su izručena Hagu. U uslovima pojačanog međunarodnog pritiska, još uvek se očekuje predaja dvojice generala i visokog policijskog oficira, optuženih u oktobru 2003. godine, kao i izručenje ostalih istaknutih haških optuženika", navodi se u izveštaju.

Navodeći da je neodržavanje neposrednih izbora za parlament SCG u februaru još u većoj meri dovelo u pitanje budućnost državne zajednice, SE preporučuje SCG da uloži napore u "iznalaženju prihvatljivog rešenja za buduće uređenje državne zajednice, putem dijalog predstavnika vlasti SCG".

Od SCG se očekuje da potpiše ili ratifikuje više evropskih konvencija i povelja pre isteka druge godine članstva u SE, odnosno do 3. aprila 2005. godine. To se odnosi na Evropsku povelju o lokalnoj samopuravi, Evropsku okvirnu konvenciju o prekogranicnoj saradnji i pratecim Protokolima, Evropsku povelju o regionalnim i manjisnkim jezicima, kao i na potpisivanje revidirane Evropske socijalne povelje.

Usvajanje zakona o policijskim i snagama bezbednosti u skladu sa standardima Saveta Evrope mora biti prioritet i u Srbiji i u Crnoj Gori, ističe se u izveštaju.

Srpske vlasti se pozivaju da ponovo razmotre nacrt Krivičnog zakona, uključujući odredbe kojima se ograničava sloboda govora i medija, posebno onih koje se odnose na klevetu.

U Crnoj Gori i dalje nema konsenzusa oko nacrta zakona o nacionalnim manjinama, a ponovo su aktuelni problemi u vezi sa ilegalnom trgovinom ljudima. Od te republike se očekuje da ispoštuje preporuke stručnjaka Saveta Evrope koje se odnose na ilegalnu trgovinu ljudima, odnosno da primeni vladin Akcionog plana i preduzme odgovarajuće istrage slučajeva trgovine ljudima. Kao pozitivni koraci u Srbiji navode se usvajanje zakon o prenosu nadležnosti sa vojnih na civilne sudove i značjane mere u reformi krivičnog zakonodavstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.