Izvor: B92, 22.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Potrebna nacionalna strategija za borbu protiv terorizma"

Beograd -- Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da je za uspešnu borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala neophodno da država izradi jasnu nacionalnu strategiju koristeći iskustva i saradnju s NATO, SAD, i EU. Govoreći na radionici Foruma i Komiteta pravnika za ljudska prava, Janjić je u četvrtak u Medija centru istakao da bi nacionalna strategija podrazumevala paket zakonskih reformi, institucionalnih promena i drugačiju, novu kulturu bezbednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja nije ostvariva bez dostupnosti informacija. "Ako iko ima iskustvo s terorizmom i organizovanim kriminalom i s ponašanjem države, od toga da se bori s njim, a posle ga i organizuje, a na kraju da joj te grupe ubijaju premijera, onda je to Srbija. Kada kažemo terorizam mislimo i na zločince i ratne zločine. Moramo promeniti ono što je stvoreno u svesti, i kod nas i šire, a naročito kod nas i kod Albanaca, da je kriminaal često koristam, a za šta nismo krivi samo mi, već i oni koji su ovde 10 godina sprovodili sankcije, pa su nam šverceri i kriminalci bili glavni snabdevači. Stvorena je svest o relativizaciji zločina", kaže on. Janjić je predložio obrazovanje Komiteta za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala koji bi imao i posebne komitete za borbu protiv finansijskog kriminala, trgovine oružjem, drogom, sajber-kriminala i slično.

Komentarišući pozitivne efekte stava Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom zločina u Goraždevcu, predsednik Odbora G17 plus za odbranu i bezbednost i ekspert UN za pitanja bezbednosti Prvoslav Davinić ukazao je na razloge zbog kojih međunarodna zajednica u ovom trenutku ne može da prihvati ocenu da je na Kosovu prisutan terorizam. "Kada UN i Savet bezbednosti takve akte proglasi za akte terorizma, onda oni imaju obavzu da deluju i bore se protiv terorizma. Čini mi se da ni UN ni vodeće svetske sile nisu spremne u ovom trenutku na to da vode rat protiv terorizma na Kosovu, iz raznih političkih razloga, između ostalog i izbog toga što se tamo nalazi značajna baza koja je osnovana u potpuno drugačijim uslovima međunarodnih odnosa i drugačijih odnosa s našom državom. Ako hoćemo da realizujemo vrlo dobru početnu podršku, naša diplomatija treba da se koncentriše na aspekt poštovanja ljudskih prava, a pitanje daljih pregovora treba da 'zamrznemo' do stvaranja povoljnijih uslova", kaže on. Prema Davinićevom mišljenju, na Kosovu postoji sprega terorizma i organizovanog kriminala, dok u Srbiji deluje samo organizovan kriminal. "Optužnica protiv osumnjičenih za ubistvo Zorana Đinđića i suđenja koja će potom uslediti pokazaće koliko su u Srbiji jake veze organizovanog kriminala i tog zločina", smatra Davinić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.