Potražiti pomoć kod psihičkih problema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2020, 12:57

Potražiti pomoć kod psihičkih problema

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr. Laza Lazarević", Ivana Stašević Karličić ukazala da pojedinci koji za vreme trajanja vanrednog stanja osete bilo kakve simptome depresije, anksioznosti i povišenog stresa treba da se jave na telefone klinike ili da zatraže pomoć u nekoj od službi urgentne psihijatrije.

"Mogu se javiti na 0800 309 309 koji je otvoren 24 časa dnevno i dobiti odgovarajući savet psihijatara ili psihologa koji bi im ublažio strepnju, ispoljenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << brigu ili tome slično", kazala je doktorka za televiziju N1.

Ona je dodala da je važno da ne bude prevelikog pritiska na zdravstvo u tom pogledu, te da je od 17. marta, kada je telefonska linija otvorena, bilo preko 3 hiljade poziva na nivou cele države što je, kaže, očekivano.

"U pitanju je deo populacije osetljiv na situacije povišenog stresa. Oni bi svakako postali anksiozni i depresivni u nekoj drugoj stresnoj situaciji", kazala je Stašević Karličić, potencirajući da se najveći deo stanovništva adaptirao ili će se adaptirati na tekuće stanje.

Prema njenim rečima, strah izazvan širenjem pandemije koronavirusa može da bude konstruktivan, "da zbog višeg cilja i opsežne zaštite javnog zdravlja svi budemo mnogo oprezniji i odgovorniji".

Povodom najdužeg policijskog časa ovog vikenda, ona smatra da će ta situacija izazvati reakciju nižeg intenziteta, jer, smatra, "nije novina u onome kroz šta prolazimo čitavih mesec dana".

"Moramo da znamo da je restrikcija kretanja i socijalno distanciranje jedina zasad efikasna mera u zauzdavanju epidemije. Na taj način štitimo lično zdravlje, zdravlje najbližih i zajednice kojoj pripadamo", zaključila je Stašević Karličić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.