Potpisivanje sporazuma u januaru

Izvor: B92, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Potpisivanje sporazuma u januaru"

Dimitrij Rupel (FoNet, arhiva)

Beograd, Ljubljana, Beč -- EU u januaru treba da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, kaže Dimitrij Rupel.

"Kosovo i Srbija su dve odvojene priče. Slovenija će biti jak advokat Srbije. Još u januaru treba da bude potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, jer Srbija je važna za stabilnost na Balkanu", rekao je Rupel, ministar inostranih poslova Slovenije, zemlje koja 1. januara preuzima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsedavanje Evropskom unijom.

"Kosovo i Srbija su dve odvojene priče. Slovenija će biti jak advokat Srbije. Još u januaru treba da bude potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Srbija je važna za stabilnost na Balkanu", rekao je on u intervjuu bečkom Kuriru.

Najveći izazov za Sloveniju tokom predsedavanja EU biće zapadni Balkan, rekao je on."Situacija u tom regionu još nije opuštena. Nadamo se da će jugoslovenska kriza, koja je počela 1991. godine, biti okončana pitanjem Kosova".

Dinkić: Potpis 28. januara

Ministar Mlađan Dinkić, iz G17 plus, tvrdi da će Srbija 28. januara potpisati Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji sa EU i da ne treba očekivati nesporazume u vladajućoj koaliciji prilikom njegovog potpisivanja.

Dinkić je za "Blic" ocenio da Rezolucija o Kosovu koju je usvojila Skupštine Srbije neće biti prepreka budućim integracijama Srbije u EU.

Jočić: Videćemo

Upitan kako ocenjuje najavu da će Srbija u januaru 2008. godine potpisati sa EU sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ministar policije Dragan Jočić, iz DSS-a, odgovorio je: "To ćemo da vidimo".

Bečkom dnevniku "Prese" Rupel je objasnio da će problem Srbije i njenih odnosa sa Kosovom biti na vrhu agende, ali ne i prioritet, već "neminovnost".

Kada je reč o EU po pitanju Kosova, on je ocenio da je bitno da se dogovori zajednički stav."Moramo o toj temi diskutovati na takav način koji neće dovesti do podela. Postoje ljudi koji bi rado videli podeljenu EU", podvukao je Rupel.

Izražavajući nadu da će EU ostati jedinstvena on je rekao da se zalaže za međunarodno nadgledanu nezavisnost Kosova, sličnu onoj koju je predložio izaslanik UN Marti Ahtisari.

"Imam utisak da stavovi unutar EU nisu toliko udaljeni. Ako budu nedostajala dva glasa, sa tim možemo živeti. Nije potreban stopostotni konsenzus. 90 odsto bi bilo dovoljno, 60 procenata bi bilo pogrešno", podvukao je Rupel.

Slovenački ministar je skrenuo pažnju i na podatke istraživanja javnog mnenja, koji pokazuju da većina građana Srbije podržava članstvo Srbije u EU i ocenio da Srbija ne želi budućnost van EU.

Upitan koje zemlje zapadnog Balkana vidi kao buduće članove EU, šef slovenačke diplomatije je kazao da su to Hrvatska, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, ali i Kosovo i Albanija.

"Rezolucija za domaću upotrebu"

Rezoluciju o Kosovu koju je usvojio parlament Srbije treba gledati u svetlu predizbornih dešavanja u Srbiji, izjavio je Dimitrij Rupel.

"Veći deo operacija u Beogradu je namenjen za domaću predizbornu upotrebu. Pri tome se treba pitati da li može, na duži rok, da preživi država, koja je okružena članicama EU, a sama nije članica", rekao je Rupel, uz podsećanje da je članstvo u EU dobrovoljno i da niko nikog ne tera da postane član.

On je podsetio da je EU donela odluku o uspostavljanju civilne misije na Kosovu, da je potvrdila da je Kosovo evropski, a ne američki ili ruski problem. Unija preuzima odgovornost za Kosovo i najavio da će "koraci u pravcu nezavisnosti biti preduzeti zajedno sa Kosovarima".

"Moramo sarađivati sa Srbima koji žive na Kosovu. Ako pokažemo otvorenost, saradnju i odlučnost Kosovari neće bez nas proglasiti nezavisnost", dodao je Rupel ne želeći da kaže kada bi se moglo očekivati proglašenje nezavisnosti Kosova.

Kosovskim Albancima on je poručio da moraju da pokušaju sve kako bi kosovske Srbe integrisali u demokratske procese.Istovremeno Rupel je kazao da je jedan od najvećih problema što kosovski Srbi Kosovo ne smatraju domovinom.

Proroković: Spreman akcioni plan

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković kaže da je Vlada napravila akcioni plan za slučaj jednostranog menjanja statusa Kosova.

Proroković je u emisiji "Poligraf" TV B92 kazao da bi prvi korak Beograda bio bi nepriznavanje te odluke, a da bi drugi korak bio uspostavljanje srpskih institucija na teritoriji Kosova.

"Srbi koji žive na teritoriji Kosova i Metohije će i dalje živeti u Srbiji. Republika Srbija će morati da preduzme neke korake, kako bi konstituisala svoje organe lokalne samouprave i kako bi organizovali život i sistem koji funkcioniše već sedam godina", kaže Proroković.

Upitan da li Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji ima alternativu, Proroković je kazao da je zagovornik ulaska Srbije u EU, ali da država mora da štiti svoj teritor

"Svaki akt o narušavanju teritorijalnog integriteta Srbije nije prijateljski, a mi prema tome moramo da odreagujemo", kazao je on.

Proroković smatra da je Srbima i Albancima potreban istorijski sporazum, da alternativa pregovorima sa Albancima ne postoji, kao i da je u minulom periodu pregovaranja uspostavljena dinamika koju treba nastaviti.ijalni suverenitet i integritet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.