Izvor: B92, 10.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisi za ukidanje radikala

Beograd -- G17 plus je u minut do dvanaest počeo sa prikupljanjem potpisa građana za zabranu Srpske radikalne stranke.

Potpisi će biti sakupljani u narednih 10 dana, a kako je saopšteno prvog dana u Srbiji prikupljeno je 15 hiljada potpisa, od čega trećina u Beogradu. Posle više od šet godina od obaranja Miloševićevog režima, u Srbiji se zbog povratka govora mržnje i nacionalističkih vređanja građani ponovo okupljaju na ulicama.

Ovoga puta zajedno protestuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i delovi vlasti i opozicije i građani. Svi oni misle da je krajnji momenat da Srbija završi sa nacionalnim prebrojavanjima. Potpredsednik G17 plus Mlađan Dinkić pozvao je radikala Tomislava Nikolića da ispuni svoje obećanje i pred kamerama pojede zahteve sa potpisima građana za zabranu SRS: "Ispostavilo se da gospodin Krasić nije to rekao u svoje ime i da to nije izolovani incident. Iza njegovih reči stalo je čitavo rukovodstvo SRS-a na čelu sa Nikolićem i Vučićem. Jasno je da je to opredeljenje ove stranke, da je to šovinizami prosto mi moramo to da zabranimo. U jedno sam siguran državni organi, očekujem da rade svoj posao. Ali sam siguran da gospodin Nikolić koji je očekivao da neće niko podržati našu akciju se grdno prevario i da će imati i te kako šta da pojede".

Istoričarka Branka Prpa kaže da sve što je građanska inicijativa daje na kraju rezultate podsećajući na 5.oktobar u koji mnogi pre nego što se dogodio nisu verovali: "Taj minut je već prošao davno. Prošao je 5. oktobra ali ako možemo nešto post festum da uradimo evo. Dakle nikada nije kasno ali zaista je to prošlo pre pet godina kada su oni morali da budu zabranjeni zbog onoga što su uradili Srbiji, a izgleda da su to svi zaboravili."

Režiser Goran Paskaljević rekao je da se oseća poniženim zbog uvreda koje su u skupštini upućene Ivani Dulić Marković i njenoj porodici: "Mislim da je minut do 12 za poslednju opomenu radikalima da prestanu sa govorom mržnje i sa raspirivanjem mržnje jer mržnja nije kreativna. Ona je i Srbiju i srpski narod dovela u ovo poslednje vreme do propasti i do ... ako hoćete nazovite Kumanovo pobedom, ali tu je izgubljeno Kosovo to ne treba zaboraviti itd."

Pozivajući građane da u narednih deset dana potpišu inicijativu za zabranu rada radikala , u G17 plus se nadaju da je to početak okupljanja svih demokratski opredeljenih stranka u jedan veliki pokret, o čemu će ta stranka sledeće nedelje početi razgovore sa Demokratskom strankom.

Tadić: Državni organi da rade svoj posao

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da nije njegov posao da zabranjuje stranke , ali i da poziva sve državne organe da, u vezi sa incidentom u Skupštini Srbije, rade svoj posao.

Komentarišući nedavne ispade poslanika Srpske radikalne stranke Zorana Krasića, koji je članove porodice ministarke poljoprivrede Ivane Dulić Marković nazvao ustašama, Tadić je rekao i da Srbija mora biti nosilac zaštite ljudskih i manjinskih prava medju evropskim zemljama kako bi popravila svoj loš medjunarodni položaj: "Ne smemo da dozvolimo da FIFA više vodi računa o građanskim pravima igrača i o antirasnoj borbi i protiv nacionalizma i šovinizma nego što to čini Srbija. Srbija mora da bude jedna od predvodnica i da štiti građanska prava, štiti evropske vrednosti, bori se protiv šovinizma, protiv nacionalizma i protiv vređanja svojih građana ma koje vere i nacionalnosti da su oni".

Inicijativa mladih podnela krivičnu prijavu

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava podnela je krivičnu prijavu protiv Zorana Krasića, poslanika Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije, zbog krivičnih dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i povrede ravnopravnosti građana Srbije.

Kako je saopštila ta organizacija, krivična prijava podneta je Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu u četvrtak sa obrazloženjem da je Krasić, istupom u Narodnoj skupštini u utorak 6. juna, načinio krivična dela, a da je Krasićevo ponašanje bilo, takođe, u suprotnosti sa odredbama Ustava Srbije, Povelje o ljudskim i manjinskim pravima i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. Inicijativa mladih poziva Skupštinu Srbije da oduzme poslanički imunitet Krasiću, kako bi odgovarao za navedena krivična dela.

Opštinsko tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv Krasića zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo povrede ugleda naroda, nacionalne manjine ili etničke zajednice. Inicijativa mladih smatra da to nije odgovarajuća kvalifikacija za ono što je Krasić učinio, zbog čega je i podnela ovu krivičnu prijavu. Za krivična dela za koja Inicijativa tereti Krasića zaprećene su kazne do osam, odnosno do pet, godina zatvora.

Inijativa mladih jedna je od osam nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava koje su podnele zahtev Ustavnom sudu Srbije za brisanje Srpske radikalne stranke iz registra političkih partija.

Mićunović: Svađe u korist radikala

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović očekuje da će tokom juna početi razgovori sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i njegovom Demokratskom strankom Srbije oko rešavanja ključnih pitanja u državi.

Mićunović je za novosadski "Dnevnik" rekao da bi, u slučaju da se u tim razgovorima postigne dogovor da se na jesen donese ustav, u decembru trebalo da se održe novi izbori. Prema njegovim rečima, nastavljanje međusobnog rata demokratskih stranaka odvešće glasače u apstinenciju, koja jedino odgovara radikalima.

Šteta i za Srbe u Hrvatskoj

Osim refleksija koje mogu da izazovu na političkoj sceni Srbije, izjave predstavnika Srpske radikalne stranke mogle bi pogoršati i položaj Srba u Hrvatskoj.

Naime, takvi incidenti mogu da ugroze među državne odnose i da uspore proces povratka izbeglica. Poslanik Samostalne Demokratske Srpske Stranke Ratko Gajica zatražio je da se prestane sa takvom retorikom: "Tu stvar treba gledati na način da sve ono što smeta poboljšanju odnosa između Srbije i Hrvatske smeta i nama. Mi smo uvjereni da tvrda retorika koja vuče u svađu ne koristi nikom. Možda nekom i može politički koristiti, ali obijema državama i nama kao manjinskoj zajednici u Hrvatskoj izrazito šteti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.