Potpisan ugovor o petogodišnjoj kulturnoj saradnji Kine i Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor o petogodišnjoj kulturnoj saradnji Kine i Srbije

BEOGRAD - Ministar kulture Nebojša Bradić i ambasador Kine u Beogradu Vei Đinhua danas su u vladi Srbije potpisati Program saradnje u oblasti kulture između ministarstava kulture dve zemlje u narednih pet godina.

Po potpisivanju Programa Bradić i Đinhua su ocenili da će on predstavljati okvir za kulturnu saradnji koja je najbolji most za uspostavljanje dijaloga i produbljivanje prijateljstva dve zemlje.

Bradić je rekao da je reč o istorijskom trenutku jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << to prvi program kulture koji potpisuje vlada Srbije i prvi program koji potpisuju dva ministarstva kulture. To je, ocenio je on, veoma značajno pogotovo što je Program potpisan sa nama prijateljskom zemljom sa kojom imamo dobre planove za budućnost.

"Ovaj Program je okvir za realizaciju tih planova i drago mi je da sa druge strane postoji uverenje da je kultura u budućim vremenima važan faktor uspostavljanja dijaloga različitih, a prijateljskih zemalja", rekao je Bradić. On je podsetio na četiri milenijuma staru kineksu civilizaciju o kojoj naši ljudi dosta znaju, ali i istakao da Kina ima veoma živu savremenu produkciju koja zanima našu publiku.

Festivali kulture: Srbija u Kini, Kina u Srbiji

"Okvirom i Programom za saradnju mi na neki način otvaramo puteve bolje kulturne komunikacije između institucija i pojedinaca", rekao je ministar kulture Srbije, najavivši festivale kulture Srbije u Kini i Kine u Srbiji kao prve korake na tom putu.

"Imaćemo prilike da proširujemo Program. Za početak je dobro da postoji ovakva forma koja će biti samo instrument u rukama kreativaca koji će znati da ga upotrebe. Siguran sam da ćemo jedni o drugima znati mnogo bolje, mnogo se više uvažavati i imati prilike da vidimo uticaje savremene kulture celog sveta i u Kini predstavimo najvrednije što Srbija ima", rekao je ministar kulture Srbije.

Zadovoljstvo zbog potpisivanja programa izrazio je i kineski ambasador, ocenivši da će on predstavljati osnovni okvir za kulturnu saradnju i razmenu u narednih pet godina. "Između naše dve zemlje postoji duboko tradicionalno prijateljstvo, posebno poslednjih godina. Politički odnosi se sve više intenziviraju, a saradnja u drugim oblastima se sve više proširuje i produbluje", ocenio je Đinhua.

Najbitnija realizacija programa

On je podvukao da u međunarodnim organizacijama Kina i Srbija imaju veoma tesnu koordinaciju, pogotovo kada je reč o pitanjima od vitalnog značaja za drugu stranu.

"Kina pridaje veliki značaj kulturnoj saradnji i razmeni i mislim da je ona most za međusobno upoznavanje i produbljivanje prijateljstva između dva naroda i naših zemalja. Potpisivanje Programa je bitno, ali milslim da je još važnija njegova realizacija. Nadam se da će, uz naše zajedničke napore, realizacija ovog Programa u narednih pet godina podići kulturnu saradnju i razmenu na nov nivo", zaključio je Đinhua.

Osim organizovanja sedmodnevnih festivala srpske kulture u Kini i kineske u Srbiji, Programom je predviđeno međusobno učešće umetnika dve zemlje na kulturnim manifestacijama, pa bi tako, kineski umetnici trebalo da gostuju na Bitefu, Bemusu, Međunarodnom takmičenju muzičke omladine, međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, a naši umetnici bi učestvovali na Međuanrodnom muzičkom festivalu igre u Pekingu, umetničkom festivalu u Šangaju i festivalu "Susret u Pekingu". Predviđena je i razmena umetničkih ansambala, saradnja između koncertnih agencija, učešće na bijenalima ilustracije i grafike u Beogradu, saradnja arhiva dve zemlje, razmena arheologa, muzejskih stručnjaka, stručnjaka za zaštitu kulturne baštine, udruženja pisaca i književnih prevodilaca dve zemlje, kao i učešće pisaca i izdavača na sajmovima knjiga u Beogradu i Pekingu.

Program kao deo Sporazuma potpisanog 1957.

Precizirana je i saradnja Narodnih biblioteka Srbije i Kine, ukjljučujući razmenu knjiga i publikacija, kao i saradnja u oblasti filmske umetnosti, kako razmenom filmova, tako i učešćem na festivalima. Apostrofirana je i saradnja između naše i kineske Kinoteke. Predviđena je i saradnja u medijskoj sferi.

Potpisivanje Programa deo je realizacije šireg Sporazuma o kulturnoj saradnji između Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Kine, zaključenog u Pekingu, 1957. godine.

Na osnovu tog Sporazuma, do sada su redovno zaključivani periodični programi saradnje između dve zemlje u oblasti kulture i prosvete. Prethodni Program kulturne i prosvetne saradnje između Saveta ministara Srbije i Crne Gore i Vlade Narodne Republike Kine zaključen je za period 2003-2005. godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.