Potpisan sporazum s Kanadom

Izvor: B92, 12.Apr.2013, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan sporazum s Kanadom

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije i Jovan Krkobabić i ambasador Kanade Roman Vaščuk potpisali su u Beogradu Sporazum o socijalnoj sigurnosti.

"Sporazumom se neposredno uređuje ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja preko 100.000 građana srpskog porekla koji prema raspoloživim podacima, žive i rade u Kanadi", navodi se u saopštenju iz kabineta ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovana Krkobabića.

Istaknuto je da će taj dokument >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti po hitnom postupku upućen na ratifikaciju u Skupštinu Srbije, kao i da se njegova ratifikacija očekuje i u kanadskom parlamentu.

Sporazum o socijalnoj sigurnosti Srbije i Kanade reguliše prava korisnika ove dve zemlje, kao i ona za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, navodi se.

Dodaje se da usaglašeni Sporazum sadrži i odredbe koje će omogućiti osiguranicima i korisnicima prava potpuniju zaštitu u oblasti penzijskog osiguranja, a pruža i mogućnost sabiranja perioda osiguranja navršenih u obe države radi ostvarivanja prava na penziju i druga davanja.

Sporazumom se, navodi se u saopštenju, otvara prostor i za neposrednu isplatu stečenih davanja korisniku koji je to pravo ostvario u mestu njegovog prebivališta penzije i drugih prava, što znači da će, ako su ostvarena u Kanadi, ispata moći da se obavi i u Srbiji.

Srbija primenjuje sporazume o socijalnom osiguranju sa 27 država, od kojih su većina članice Evropske unije, u kojima živi i radi veliki broj građana iz Srbije.

Krkobabić je rekao da su takvi sporazumi u poslednje dve godine zaključeni sa Slovenijom, Turskom, Kiprom, Švajcarskom, Belgijom, Slovačkom, Austrijom, Bugarskom i dodao da se očekuje zaključivanje sporazuma s Rumunijom, Rusijom i Ukrajinom, Francuskom i Mađarskom.

Prema njegovim rečima, pokrenuta je i inicijativa za zaključivanje sporazuma s Australijom, Novim Zelandom i Sjedinjenim Američkim Državama".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Potpisan sporazum s Kanadom

Izvor: OkRadio.rs, 12.Apr.2013

Potpredsednik Vlade Srbije i Jovan Krkobabić i ambasador Kanade Roman Vaščuk potpisali su u Beogradu Sporazum o socijalnoj sigurnosti. "Sporazumom se neposredno uređuje ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja preko 100.000 građana srpskog porekla koji prema raspoloživim podacima,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.