Izvor: B92, 05.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpis na izmene u radiodifuziji

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je 3. oktobra Izmene Zakona o radiodifuziji, koje je prethodno vratio parlamentu.

Izmene, ponovo izglasane u parlamentu 29. septembra, uprkos protivljenju nekih medijskih i novinarskih udruženja i međunarodnih organizacija, stupiće na snagu 11. oktobra, osmog dana po objavljivanju u Službenom glasniku.

Tadić u julu, kada je zakon prvi put izglasan u Skupštini, nije potpisao ukaz o njegovom proglašenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je tada procenio da bi tim izmenama i dopunama zakona bila ozbiljno narušena nezavisnost rada Republičke radiodifuzne agencije, da bi bio narušen princip ravnopravnosti učesnika u postupku dodele frekvencija jer je izmenama i dopunama predviđeno produžavanje roka za početak emitovanja i smanjena naknada emiterima radio programa.

Predsednik Republike ima ustavno ovlašćenje da odbije potpisivanje izglasanog zakona i vrati ga na ponovno izglasavanje samo jedanput, ali ne i kada Skupština sporni zakon izglasa po drugi put, kao što je slučaj sa Izmenama Zakona o radiodifuziji. Dakle, predsednik može samo jedanput da Zakon vrati Skupštini.

Zakon o radiodifuziji usvojen je 2002.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.