Izvor: B92, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postupci zbog sukoba interesa

Beograd -- Odbor za rešavanje o sukobu interesa pokrenuće još šest postupaka protiv lokalnih funkcionera koji su i izabrani kao poslanici.

Iako je izveštaje o imovini i prihodima za prošlu godinu do sada podnelo manje od pola funkcionera u Srbiji u Odboru kažu da se popravlja odnos prema Zakonu o sukobu interesa.

Odbor za rešavanje o sukobu interesa najavio postupak protiv pet zamenika predsednika opština i člana opštinskog veća. Postupci će biti pokrenuti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog obavljanja nespojivih funkcija. Odbor je reanije pokrenuo postupak protiv šest lokalnih funkcionera, ali je on obustavljen protiv dva člana G17 plus jer su vratili poslanički mandat.

Predsednik Odbora Milovan Dedijer navodi da će, ako funkcioneri ni posle nejavnog upozorenja ne podnesu ostavke, biće izrečeno javna mera da su prekršili zakon. "Tu se naš posao završava, ali hajde da vidimo sad posledice. Posledice toga nisu samo njegove, posledice su i stranke kojoj on pripada. Javnost i glasači konačno kažnjavaju te funkcionere", kaže on.

Član Odbora Ljubinko Radenković navodi da su i predsednik i premijer Srbije prijavilli poklone koje su dobili od fizičkih i pravnih lica iz zemlje. Tadić je u 2006. dobio 46 poklona. Među njima je najviše ikona i slika, tu su i plakete i značke, knjige i ostali sitni predmeti sa simboličkom funkcijom, kao što su oficirska sablja, topovska čaura ili delovi vojne uniforme.

Premijer je od marta 2004. do marta 2007. dobio 49 poklona. Najviše je umetničkih predmeta, slika i skulptura, plaketa i znački, knjiga i ostalih sitnih predmeta sa simboličkom funkcijom, kao što su dresovi sportista, apoeni novih novčanica, poštanske marke.

Ljubinko Radenković, član Odbora, kaže da su i predsednik i premijer izneli predlog da ne daju poklone na procenu vrednosti, već da se oni unapred odriču tih poklona u korist države.

U odboru navode da je od 13.000 funkcionera u Srbiji izveštaje o imovini i prihodima za prošlu godinu do sada podnelo njih nešto više od 6.000, ali dodaju da izveštaji i dalje stižu. Izveštaje su podneli svi ministri i premijer, predsednik Srbije i svi funkcioneri njegovog kabineta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.