Izvor: B92, 20.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postupak Vlaha protiv države

Beograd -- Nacionalni savet Vlaške nacionalne zajednice pokrenuće upravni postupak protiv države.

Razlog je što im, posle skoro godinu dana od osnivanja, nije omogućena registracija. Predsednik Vlaškog nacionalnog saveta Živoslav Lazić ocenio je na konferenciji za novinare da su, odnosom države prema njima, Vlasi u Srbiji potpuno marginalizovani. Prema njegovim rečima, ostale nevladine organizacije i manjinske zajednice koje su podnele zahteve u istom periodu, bez problema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su registrovani.

"Ministarstvu za ljudska i manjinska prava uredno smo podneli zahtev za registraciju. Dobili smo odgovor da nakon ocepljenja Crne Gore još nije donet zakon o nadležnosti ministarstava i da je time postupak registracije otežan i usporen", rekao je Živković.

"Reč je o namernom pokušaju Vlade da sabotira Vlašku nacionalnu zajednicu i zbog toga ćemo pokrenuti upravni spor protiv države", rekao je Živković i dodao da u Srbiji postoji 13 nacionalnih saveta, "samo nema Vlaha".

Prema podacima Nacionalnog saveta Vlaške nacionalne manjine, u Srbiji postoji oko 250.000 Vlaha. Prilikom poslednjeg popisa stanovništva iz 2002. godine, kao Vlasi izjasnilo se 40.054 državljana Srbije.

Vlaško stanovništvo naseljava pretežno severoistočnu Srbiju. Govore specifičnim jezikom, veoma sličnom rumunskom. Na svom jeziku sebe nazivaju Rumunima, a ne Vlasima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.