Pošto odbornik?

Izvor: Glas javnosti, 24.Apr.2010, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pošto odbornik?

BEOGRAD - Posle potvrde Ustavnog suda Srbije, odbornici po lokalnim parlamentima u Srbiji postali su vlasnici svojih mandata, što otvara mogućnost nesmetane trgovine, upozoravaju političari i stručnjaci!

USS je utvrdio da su protivustavne odredbe Zakona o lokalnim izborima koje govore o blanko ostavkama. Ubuduće će svaki odbornik moći sam da odlučuje o glasanju, podršci bilo kojoj ideji, prelasku u drugu partiju ili eventualnom povlačenju s funkcije.

Ministar za državnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković smatra da će ovakva odluka USS možda destabilizovati jedinice lokalne samouprave.

- Odbornici raspolažu svojim mandatom, a ne političke stranke u njihovo ime, kao što je bilo dosad. Ova odluka dolazi u trenutku kada nije obavljena reforma izbornog zakonodavstva. Ona se odnosi na odbornike koje nisu birali građani nego političke partije, pa će to otvoriti mogućnost kupovine odbornika. To je cena koju plaćamo zbog toga što političke stranke nisu imale snage i razumevanja da prihvate reforme koje su nužne - kaže Marković, koji apeluje na odbornike da budu odgovorni prema zajednici u kojoj žive i da ni na koji način ne zloupotrebe odluku USS i ne dovedu u pitanje stabilnost u lokalnim samoupravama.

Potpredsednik SRS Dragan Todorović pita se zašto je USS baš u ovom trenutku doneo ovakvu odluku.

- Mislim da je na to uticala odluka suda u Strazburu vezana za ostavke Ksenije Milenković i Gorana Paunovića, nekada poslanika G17 plus. Tada nije važio isti Ustav kao danas. Ovakva odluka USS otvoriće političku buvlju pijacu. Setite se samo 1994, kada je SPS kupio Novu demokratiju. Meni su tada pričali da je taj transfer bio skuplji od bilo kog fudbalskog transfera - podseća Todorović. On naglašava da niko od odbornika koji su izgubili mandat aktiviranjem blanko ostavki ne može da pokrene spor jer se zakon ne može primenjivati retroaktivno.

Od 580 odbornika SNS, koliko ih je posle raskola među radikalima ostalo bez mandata, 250 je podnelo tužbu protiv SRS. Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić pozdravlja ovakvu odluku USS.

- Ta odluka pokazuje da smo bili u pravu kada smo pokušavali da sačuvamo otete mandate - ističe Vučić i naglašava da odluka USS mora da se primeni retroaktivno od sticanja odborničkih mandata.

Ovakva odluka steti samo onim partijama u kojima clanstvo ne postuje predsednika a to je kao prva SPS. Da je ovaj zakon bio ovakav kao sada onda Dacic nebi smio da ode u zagrljaj Tadica jer bi ga pola poslanika napustilo. Mene zaista cudi kako se to ponasa Tadic i vrteska oko njega. Celo vreme puna su im usta blagostanja i EU, stalno iznova nam pricaju kako je to bolje za nas, da ce zemlja krenuti na bolje a kad treba da primjene zakone te unije onda pruzaju otpor. Pa svagde u evropi mandat je od onoga koji ga je dobio od naroda i zasto o tome u opste treba vise trositi reci. Ako smo raskrstili sa srbima kako se misli a ja mislim da nismo jer to nije moguce zasto se ne odreknemo tog socijalistickog demokratskog zentralizma, gde postoji samo jedan vodja a ostali samo statiraju i koriste da bi digli dva prsta ako im to vodja naredi. Jedva cekam da vidim kako ce se to odvijati u praksi i to vec uskoro kad na dnevni red dodje Mladjan Dinkic. Bas me interesira hoce li ga bas svi podrzati.

Odluka USS bila bi odlicna da je u Srbiji sazrele demokratija , ali posto je ona jos u povoju ta odluka donosi vise stete nego koristi u razvijanju jedne ciste demokratije . Evo vec je pocela trgovina izmedju SRS i SNS , g. Vucicu odgovara odluka USS dok g. Todorovicu ne odgovara . Da su na kontra stranama bilo bi isto , sto je to nego trgovina . Ta bi odluka bila dobra kada bi odbornici bili izuzetno posteni , ali to je nemoguce u napacenoj Srbiji i jako siromasnoj . Svi su oni od reda alavi na pare i da vladaju posto poto , jer dobro znaju da su to velike privilegije (cast izuzecima ali tih je jako malo naspram onih koji se bore samo za seba , a ne za narode i drzavu). Sada se u Srbiji na politickoj sceni otvara jos jedna velika pijaca , tako da pojedine partije kupujuci tudje odbornike mogu godinama da vladaju , ako imaju jaka financiska sredstva (uz pomoc tajkuna) bice jako dugo i abnormalno na vlasti . Culi ste izjavu g. presednika da imaju plan izlaska iz krize ali za 10g. to znaci vladavina zutih jos najmanje deset godina . Ako je i od USS previse je i dobro se zna ko je birao taj sud . Pa sretno moja Srbijo !

СРПСКИ ПАРЛАМЕНТ А.Д.

Kupovina odbornika i kasnije poslanika postaće deo "poliitčkog biznisa" u Srbiji.Promene stranačkih rejtinga,izboren mateamtike i nova arhitektura vladavine u lokalu ,a kasnije i na nivou pokrajine Vojvodine,Beograda i poslanika u republičkoj sakupštini biće definisana interesima,pozicijom i novcem a ne dobijenim glasovima gradjana.Da podsrtimo da su poliitčke trgovine u Srbiji već počele 2001 godine i da su dobile na snazi 2003 godine.Glavni za poliitčke trgovine i promene saveznika u izborima bila je stranka G 17 plus.Ona i danas deluje na bazi "kupovine".Sve ostale partije deluju isto.Za pokušaj kupovine poslanika prvi je optužen biznismen i lider PSS Bogoljub Karić koji je po izjavama vlasti "pokušao" da formira poslanički klub i obori vladu dr Koštunice.Karić je u dogovoru sa SRS izvršio transfer sa poslanikom Lekićem u legalnoj komunikaciji i tako je posto član PSSBK.Da nije bilo dogovora Karića i Nikolića ne bi bilo ni prelaska Lekića u PSS.Karićev "poslanički klub" sastavljen od grupe nezavisnih poslanika SDP i drugih polanika nije uspeo niti je oborila vladu.Karić je bio optužen da je pokuša da "kupi" i druge poslanike ali nije bilo materijalnih dokaza.Na osnovu montiranih izjava Karić je bio pozvan na "saslušanje" u u sudu u Novom Sadu.Do tog sudjenja nije došlo jer je Karić napustio Srbiju zbog pretnji da će to sudjenje biti povod da provede mesecima u zatvoru zbog "Mobtela" i iz poliitčkih razloga..Ubrzo posle ove "afere Karić" Dinkić i G 17 plus obaraju vladu dr Koštunice ,i kasnije zauzimaju još bolju poziciju na poliitčkoj sceni Srbije.Kupovina odbornika menjaće na lokalnom novou izbornu volju gradjana što će značiti da će lokalne samouprave često biti u krizi upravljanja,prinudnih mera i novih izbora. Slično treba očekivati i sa odbornicima u Beogradu,poslanicima u Vojvodini i u skupoštini Srbije.Sve je trgovina.Nema morala ima samo interesa!Tomislav Kresovic publicista

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Pandorina kutija

Izvor: Kurir, 25.Apr.2010, 01:50

BEOGRAD - Odbornici po lokalnim parlamentima u Srbiji postali su pre nekoliko dana vlasnici svojih mandata, što može dovesti do nesmetane trgovine, pa i do prave buvlje pijace u republičkoj skupštini, upozoravaju političari i stručnjaci! Ustavni sud Srbije (USS) utvrdio je da su protivustavne odredbe...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.