Izvor: B92, 21.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Poslednje) Upozorenje za SCG

Beograd -- Sledeće runde pregovora SCG sa EU o stabilizaciji i pridruženju neće biti bez pune saradnje s Hagom.

Tu, glavnu, poruku Evropske komisije juče je preneo potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus, posle prvog dana pregovora. "Član 4. Ugovora o stabilizaciji i pridruženju kaže da naša zemlja mora imati punu saradnju s Haškim tribunalom, a naši prijatelji iz Brisela su nas na početku pregovora upozorili na to da još nije slučaj", kaže Labus.

"Sledeća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << runda tehničkih pregovora trebalo bi da bude održana u februaru, ali samo pod pretpostavkom ostvarenja pune saradnje. To je jasna poruka i verujem da ćemo je veoma ozbiljno shvatiti", kaže vicepremijer.

Šef pregovaračkog tima Evropske komisije Tereza Sobieski kaže da je pitanje saradnje s Haškim tribunalom važno i da očekuje akciju Vlade Srbije kako bi nezavršen posao što pre bio završen, a pregovori nastavljeni.

Osetljivo, vrlo osetljivo i izuzetno osetljivo

Labus je najavio i da danas biti isproban dvostruki kolosek u pregovorima Srbije i Crne Gore sa EU, odnosno da će delegacije članica državne zajednice odvojeno razgovarati s predstavnicima EU.

"Na tim sastancima će biti reči o različitim robama i skidanju zaštite sa nekih neosetljivih proizvoda. U jednoj grupi je neosetljiva roba, što znači da tu odmah mogu biti ukinute sve mere kvantitativne i carinske zaštite. Druga grupa je osetljiva kategorija, a treća vrlo osetljiva, a mi smo još jednu kategoriju definisali kao izuzetno osetljivu, pa ćemo razgovarati o tim robama, o tempu smanjivanja zaštite, o merama zaštite koje možemo preduzeti", kaže Labus.

Ljajić razgovarao sa Del Ponteovom

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić je telefonom razgovarao sa Karlom Del Ponte.

"Ovo je praktično nastavak našeg razgovora od 8. decembra. Ona se interesovala za naš odgovor vezan za pismo koje smo dobili, a koje predstavlja predlog na koji bi se način koristile arhive SCG, s obzirom na obećanje koje je dobila da će SCG omogućiti dostupnost arhivama. Mi smo već imali sastanak na ekspertskom nivou na kojem su učestvovala ministarstva odbrane, spoljnih i unutrašnjih poslova i prestavnici Nacionalnog saveta. Međutim, za to je potrebna i politička odluka i ja očekujem da će narednih dana ona biti doneta. Mi ćemo nastaviti komunikaciju i u narednih nekoliko dana moramo imati konkretne odgovore na neke od zahteva Tužilaštva"

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.