Izvor: Glas javnosti, 12.Feb.2010, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja šansa za Artemija u subotu

BEOGRAD - Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve dao je poslednju priliku vladici raško-prizrenskom Artemiju pre nego što odluči da za njegovu eparhiju imenuje administratora!

Na jučerašnjoj sednici "crkvena vlada" odlučila je da pozove vladiku Artemija da dođe na novi sastanak zakazan za subotu da bi u njegovom prisustvu bila doneta odluka o daljoj sudbini eparhije. Međutim, ukoliko se vladika, koji je do sada odbijao da se sretne sa članovima Sinoda, ne bude pojavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u Patrijaršijskom domu, biće doneta odluka o postavljenju administratora, koji bi eparhijom trebalo da upravlja dok ne budu utvrđene činjenice o krivici episkopa.

S tim u vezi, lako je moguće da će jedna od tema majskog zasedanja biti i razrešenje vladike Artemija, kaže naš izvor iz vrha SPC.

- Sve pomenute mere tiču se odbijanja vladike Artemija da sprovodi odluke Sinoda i Sabora u skladu s Ustavom SPC. Međutim, ukoliko se ustanove eventualne nepravilnosti u poslovanju

Eparhije raško-prizrenske, što je između ostalog i bila meta istrage komisije Sinoda, to će biti predmet o kom će odlučivati Veliki crkveni sud.

- Namera Sinoda nije, kako se spekuliše u nekim krugovima, da progoni vladiku, već da se funkcionisanje crkve dovede u red, što pre svega podrazumeva jedinstvo u delovanju svih unutar crkve u skladu sa Ustavom SPC. To znači da i episkopi moraju raditi u jedinstvu sa Sinodom i sprovoditi njegove odluke u delo - kaže izvor Glasa i dodaje:

- Ipak, Sinod i Sabor neće žuriti sa donošenjem konačne odluke, već će na sve načine pokušati da problem reše ne preduzimajući drastične mere kao što je razrešenje - zaključuje naš izvor.

N. P.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.