Posledice gasne krize: Osam mera LDP-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posledice gasne krize: Osam mera LDP-a

BEOGRAD - Liberalno demokratska partija (LDP) predložiće Vladi Srbije osam mera koje treba da odgovore na posledice gasne krize, izjavio je danas lider te stranke Čedomir Jovanović.

Jovanović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije izjavio da LDP insistira na umanjivanju računa za period u kome nije bilo adekvatnog grejanja i definisanju postupka o utvrđivanju i nadoknadi štete nastale zbog obustave isporuke gasa i nespremnosti domaćeg sistema da zodovolji minimalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potrebe tržišta.

Jednokratni porez NIS-u

"Tražimo da Vlada na prvoj narednj sednici počne da radi na utvrđivanju štete i propisivanju načina da se ona nadoknadi", rekao je Jovanovć i precizirao da šteta moze biti nadoknađena na prvom mestu iz bužetskih rezervi i prenamenama u bužetu.

Prema oceni LDP šteta treba da se nadoknadi utvrđivanjem jednokratnog poreza na ekstra profit NIS-a ostvaren vanrednim nabavkama mazuta jer je to preduzeće u vlasništu Gaspromnjefta koji je deo Gasproma, kazao je on.

Pare za Banatski Dvor

Takođe, prema njegovm rečima, na taj način treba obezbediti i deo od 22 miliona evra neohodnih za najhitnije radove koji će omogućiti da podzemno skladište Banatski Dvor do naredne zime bude napunjeno gasom i spremno za korišćenje rezervi.

Jovanović je dodao da Vlada Srbije mora naći način kako da Gasprom uloži 51 odsto novca u to skladište.

Tužiti Gasprom

LDP insistira da se pokrene posutpak protiv Gasproma jer isporuka gasa nije prekiunta zbog više sile koja bi opravdala prekid snabdevanja.

"Gasprom mora biti tužen", rekao je Jovanović i dodao da spor ne treba voditi protiv Ukrajine jer se ona nije obavezala da Srbiji isporuči gas.

Odgovornost za nepreduzimanje mera

LDP traži da se utvrdi odgovornost, a kako je rekao zakon direktno okrivljuje Ministarsvo rudarstva i energetike za nepreduzimanje pravovremenih mera za prevecniju krize i nepripremljenost podzemnog skladišta Banatski Dvor, rekao je on.

Odgovornost treba utvrditi i u slučaju menadžmenta JP Srbijagas i Jugorosgasa kao posrednika pri uvozu tog energenta.

Obavezne rezerve

LDP insistira da se u zakon unese obaveza o operativnim rezervama gasa, koji će kao i za naftu i naftne derivate biti na nivou petnaestodnevnih prosečnih potreba, naveo je Jovanović i ukazao na potrebu donošenja uredbe o sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom.

LDP je pozvala sve građane oštećene gasnom krizom da se obrate odborima te stranke, kako bi im obezbedili pravnu žaštitu u cilju nadoknade štete.

LDP je upozrila da je cena gasa koji Srbija nabavlja iz Nemačke i Mađarske daleko viša od one o kojoj se priča i da ona iznosi skoro 700 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.