Izvor: B92, 19.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle sporazuma sledi readmisija

Brisel, Beograd -- Sporazumom o readmisiji Srbija se juče obavezala da prihvati povratak građana Srbije koji nelegalno borave u zemljama EU.

To se odnosi na građane koji su u te zemlje ušli bez valjanih dokumenata i dozvola, kao i na državljane trećih zemalja koji su iz Srbije nelegalno došli na teritoriju EU. Sporazum o readmisiji znači da bi iz zemalja EU postepeno u Srbiju moglo biti vraćeno oko 100.000 građana. Osman Balić iz Centra Jurom kaže za B92 da se oni koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se vraćaju sreću s neorganizovanom državom.

"Te ljude niko nikada nije pitao šta žele, a kada imate neorganizovanu državu, najviše stradaju deca. Država Srbija, iako se nekoliko godina govori o deportacijama, ipak ništa nije uradila, a telo koje bi se bavilo pitanjima povratka ne postoji. Nedostaju informacije o organizovanom prihvatu tih lica, strategija ne postoji ni na jednom nivou", kaže on.

"Država našim ljudima nudi parče papira s nekim uputstvima, o tome kome da se obrate, a kada se obrate, nailaze na nespremne organe, pre svega lokalne samouprave, a najčešće ostaju bez pomoći ili je pomoć zanemarljiva i mala. Deca tih ljudi ne znaju jezik i ne mogu da se integrišu", kaže Balić.

50.000 Roma očekuje povratak u Srbiju

Ugovorom o readmisiji predviđeno je da se iz zemalja EU u Srbiju vrati oko 50.000 Roma, izjavio je danas poslanik Romske partije u Skupštini Srbije Srđan Šajn.

"To je problem koji Srbija neće moći da reši sama i biće nam neophodna pomoć međunarodne zajednice", rekao je Šajn na okruglom stolu "Srbija u realizaciji programa unapređenja položaja Roma", u Skupštini.

Poslanik Unije Roma Rajko Đurić je izjavio da će biti traženo da se u rešavanje tog problema uključe međunarodne organizacije, pre svega UNHCR.

On je naveo da Srbija ima priliku da dobije značajnu sumu novca za regulisanje statusa i položaja Roma koji budu vraćeni iz evropskih zemalja, dodajući da je najvažnije da ta sredstva bitu iskorišćena na pravi način.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.