Izvor: B92, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Posle predloga nema pregovora"

Priština -- Predlog Martija Ahtisarija označiće kraj pregovora o statusu Kosova.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova planira da predstavljanjem sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova završi pregovore o statusu, piše dnevnik Koha ditore pozivajući se na izvor u međunarodnoj zajednici blizak krugovima oko Ahtisarija.

"Onog trenutka kada se predstavi predlog, pregovori su okončani", rekao je isti izvor. Prema njegovim navodima, po objavljivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predloga Priština i Beograd imaće na raspolaganju mesec dana da daju komentare u vezi s predlogom. "Taj se period može nazvati konsultacijama, a ne pregovorima", naveo je isti izvor i dodao da će posle toga Ahtisari predlog predati Savetu bezbednosti UN, čime se završava njegova misija posrednika.

Isti izvor je rekao da treba očekivati da će predlog biti razmotren na sednici SB UN u martu, kada njime predsedava Velika Britanija. "Na osnovu sadašnjih planova, mislimo da će tokom predsedavanja Velike Britanije SB UN biti doneta nova rezolucija o Kosovu", rekao je neimenovani diplomata.

Figaro: Moskva se preko Kosova vraća na međunarodnu scenu

Rusija koristi krizu na Kosovu kako bi konsolidovala svoj povratak na međunarodnu scenu, ocenjuje danas francuski dnevnik "Figaro".

"Od dolaska Putina na vlast, Moskva jasno i glasno ističe svoj status velike sile. Pitanje Kosova je direkno povezano i sa Gruzijom koja je za Rusiju isto što je Iran za SAD: spoljnopolitički prioritet", ističe list.

Nakon sedam godina razmišljanja, kako se navodi, formirao se jedan kvazi-jednoglasan stav u okviru međunarodne zjednice o neophodnosti da se Kosovu prizna nezavisnost, dok Moskva taj stav jesenas nije dovela u pitanje.

Strahujući da bi nezavinstost Kosova poslužila kao presedan za nezavisnost Čečenije, ruski predsednik Vladimir Putin prvo je pretio da će Rusija uložiti veto na nezavisnost u Savetu bezbednosti UN, podseća list.

Od tada je Putin pitanje budućeg statusa Kosova vezivao za sudbinu više seperatističkih oblasti bivšeg Sovjetskog Saveza - od Pridnjestrovlja u Moldaviji, do Abhazije i Južne Osetije, enklava u Gruziji koje podržava Moskva.

Zapadnjacima, koji su, kako bi ublažili ruska strahovanja kada je u pitanju Čečenija, obećavali da bi nezavisnost Kosova bila "izuzetak", Putin danas poručuje da će, naprotiv, ona biti "presedan". Kao presedan "univerzalnog karaktera", takvo rešenje moglo bi da se primeni i u Južnoj Osetiji, Abhaziji i Pridnjestrovlju.

"Talac rivaliteta velikih sila, Kosovo je žrtva pogoršanja odnosa SAD i Rusije", piše "Figaro" i dodaje da stručnjaci smatraju da su Rusi prihvatili nezavisnost Kosova, ali da pokušavaju da to i unovče i dođu do rešenja koje bi služilo njihovim interesima.

Za zeleno svetlo u Savetu bezbednosti, Moskva bi mogla da traži da se u tekst rezolucije UN unese da Kosovo predstavlja "presedan" za druge secesionističke republike.

List ističe i da bi dalja blokada kosovskog pitanja u UN samo pogoršala nestabilnu situaciju u kojoj se nalazi ovaj deo Balkana.

"Stav Rusije je stavio Zapadnjake u neprijatnu situaciju. Oni su mnogo uložili kako bi stabilizovali Balkan, značajno investirali na Kosovu i u neku ruku obećali nezavisnost kosovskim liderima... Ali, oni u Rusiji vide strateškog partnera", navodi "Figaro".

"Stvarni pregovori o statusu Kosova ne vode se između Beograda i Prištine, već između Vašingtona i Moskve", piše list, dodajući da je Kremlj, vezujući sudbinu Kosova za separatističke oblasti u Gruziji, možda otvorio Pandorinu kutiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.