Izvor: B92, 23.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanička pitanja o Delti i Vladi

Beograd -- Poslanici u Skupštini Srbije, prvi put u ovom sazivu, imaju priliku da postavljaju pitanja predstavnicima Vlade.

Poslanici su postavljali najrazličitija pitanja - od reforme obrazovanja do zdravstvenog stanja predsednika Borisa Tadića - a LDP je iskoristio pravo poslaničkih pitanja da još jednom kao temu nametne uticaj Delte na pojedine ministre u Vladi Srbije.

Nakon tužbe za zločinačko udruživanje sa Miroslavom Miškovićem, šef poslaničke grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << LDP-a Čedomir Jovanović optužio je i sa skupštinske govornice potpredsednika Vlade i pojedine ministre da su prekršili Ustav Srbije i Zakon o sukobu interesa, jer su javni interes podredili privatnim interesima kompanije Delta.

Jovanović je od Đelića, Milosavljevića i Bubala tražio obrazloženje za "nezakonite postupke identifikovanja" Vladinih institucija s privatnim interesima kompanije Delta.

"Vi ste grubo pogazili Ustav, kršeći član 6, vi ste pogazili Zakon o sprečavanju sukoba interesa i vi ste, kao nosioci najvažnijih funkcija u ovoj državi, direktno podredili javni interes svom ličnom interesu i privatnom interesu kompanije Miroslava Miškovića, suprotstavljajući se nastojanjima državnih institucija, Komisiji za sprečavanje sukoba interesa, Antimonopolskoj komisiji i Savetu za borbu protiv korupcije", rekao je Jovanović.

"Na čemu se zasniva vaša zakonska osnova za pružanje podrške kompaniji Delta u situaciji u kojoj Savet za borbu protiv korupcije ocenjuje ponašanje te kompanije protivzakonitim", pitao je Jovanović.

Pošto su prozvani ministri bili u parlamentu, poslanici su odmah imali priliku da čuju i njihove odgovore na optužbe lidera LDP-a.

Odgovarajući Jovanoviću, Đelić je tražio da odmah podnese dokaze za svoje tvrdnje i istakao da je dokument na osnovu kog je Jovanović podneo krivičnu prijavu protiv više funkcionera i predstavnika medija falsifikat.

Đelić je rekao da je Jovanović na bazi jednog falsifikata napravio listu političkih neprijatelja i da ga to podseća na situaciju iz 90-ih, kada na bazi falsifikata neko proziva i sastavlja listu političkih neistomišljenika.

Đelić je rekao da poznaje član 6 Ustava Srbije i pozvao Jovanovića da odmah nadležnom organu da dokaze kojima ga optužuje da je prekršio zakon.

"Podsećam vas da ima i drugih odredaba u ovom ustavu, na primer preambula, a nadam se da je i vi poštujete, prema kojoj naša zemlja treba da ostane celovita, da treba da branimo celovitost naše zemlje i teritorijalni integritet", rekao je Đelić.

"Gospodine Đeliću, lepo je što vi čuvate teritorijalnu celovitost zemlje, ali bi bilo jako dobro da vi tu borbu za Kosovo vodite na Kosovu, a ne u Delta sitiju Miroslava Miškovića", replicirao je Jovanović.

Predrag Bubalo je odbacio optužbe Jovanovića i rekao da će odgovore na najvažnija pitanja dobiti na sudu, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Jovanović je Bubalu rekao da je „vršio pritisak na članove Antimonopolske komisije", što su oni potvrdili i u Odboru za trgovinu.

Slobodan Milosavljević rekao je da zna svaki član Ustava Srbije i da nikada svojim radom i delovanjem nije prekršio nijedan član Ustava niti će to ikada uraditi.

Jovanović je ponovo pokrenuo pitanje konsultantske firme Konzit i njenog poslovanja s Deltom, navodeći da je Milosavljević vlasnik Konzita. Milosavljević je demantovao da je vlasnik te firme.

Milosavljević je demantovao da je vlasnik konsultantske kuće Konzit, na šta je Jovanović odgovorio da je on "realni vlasnik firme, odnosno njegova supruga", dok su formalno osnivači druge osobe.

Jovanović je rekao da je ta firma kompaniji Delta dala "fabrikovan, neistinit, lažiran materijal, na osnovu koga je ona osporila izveštaj Antimonopolske komisije".

Američka ambasada u Beogradu juče je drugi put demantovala autentičnost dokumenta, sa memorandumom te ambasade, za koji Čedomir Jovanović tvrdi da dokazuje uticaj Delte na Vladu. Čedomir Jovanović danas je, međutim, postavio pitanje verodostojnosti demantija američke ambasade.

Ko podržava LDP

Neki su se za skupštinskom govornicom bavili i SMS porukama, odnosno iznošenjem sadržaja privatnih poruka u javnost.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić ponovio je za skupštinskom govornicom tvrdnju da iza optužbi koje iznosi Čedomir Jovanović ne stoje čak ni članovi koalicije sa LDP-om na čelu.

Kao argument Đelić je izneo telefonski razgovor sa Vesnom Pešić i SMS poruku sa mobilnog telefona od Žarka Koraća.

"I odgovor koji sam dobio telefonski od gospođe Pešić je da je ona šokirana time i da će poslati protest. A od g. Koraća sam dobio sledeću poruku, pa ću vam pročitati, pa ću je izbrisati." (smeh poslanika) " Ili ću ostaviti, pa da možete videti."

"'Iskreno pojma nisam imao. Ja nisam član LDP, a danas su sa Čedom da razgovaram. Ja ne mislim tako i niko me nije ništa pitao'", pročitao je Đelić.

Zbog pročitane poruke, vidno iznervirani poslanik sa liste LDP-a Žarko Korać, kako je rekao, napustio je obaveze na fakultetu i došao u Skupštinu da bi se obratio potpredsedniku Vlade Božidaru Đeliću.

"Ja želim da kažem da se civilizovani čovek razlikuje od divljaka u tome što u javnoj komunikaciji koristi javne podatke, a ne privatne podatke, i žalosno je gledati da neko istrže iz kontekta i koristi privatne podatke da bi ovde sebe branio", rekao je Korać.

"Ja sam u opoziciji, za razliku od g. Đelića, od '90 do 2000. godine, 10 godina u opoziciji. Sedeo sam ovde sa nešto kvalitetnijim ljudima - od Đinđića, Draškovića, Koštunice", kaže on.

"Nikada u svom životu nisam koristio privatne podatke za diskvalifikaciju bilo kog čoveka. Poslednji čovek za koga sam očekivao da će to koristiti je g. Đelić", rekao je Korać.

"Ali, samo jedna opomena - i ja imam svoju granicu. Još jedanput ako ovo uradite, ja ću početi da koristim podatke koje će neki ljudima završti javnu karijeru. Ovo je zaista upozorenje", rekao je on.

Na to je Đelić pozvao Koraća da dostavi sve informacije koje ima o kompaniji Delta, navevši da na nedavnom otvaranju objekta te kompanije u Novom Beogradu nije rekao da je ta firma državni projekat, već da ta kompanija ima dodatnu odgvornost u plasmanu srpskih proizvoda na drugim tržištima.

"Sedam dana kasnije otvorio sam i francuski Intereks, ljutog Deltinog konkurenta, i da li to znači da sam francuski agent", upitao je Đelić i dodao da će i ubuduće otvarati domaće i strane hipermarkete.

Andrić o Mreži i Agrotehni

Poslanik Liberalno-demokratske stranke Ivan Andrić upitao je zašto u policijskoj akciji "Mreža", vođenoj zbog šverca cigareta 90-ih godina nisu procesuirane još dve grupe, koje, kako je naveo, čine Delta i grupa oko brata pokojnog policijskog generala Radovana Stojičića.

Povodom tih tvrdnji, Andrić je upitao potpredsednika Vlade Božidara Đelića kakvi su njegovi poslovni odnosi sa Stojičićevim bratom i da li je na bilo koji način zbog toga uticao da se Stojčićev brat ne procesuira u akciji "Mreža".

Đelić je odbacio navode da utiče na državne organe i istakao da su njegove ruke čiste i da, ako Andrić misli da je (Đelić) prekršio zakon, da ga krivično goni, jer se neće pozivati na imunitet.

Ministra trgovine Predraga Bubala Andrić je pitao o poslovnim odnosima sa Deltom.

Andrić je tvrdio da je Bubalova žena vlasnica određenog broja akcija Agrotehne, u kojoj je, kako je rekao, Bubalo predsednik nadzornog odbora, tvrdeći i da je ta firma potpisala ugovor sa Deltom o zakupu zemljišta, pa je upitao Bubala da li to utiče na to što on brani Deltu.

Bubalo je odgovorio da je milion puta ponovio da bi bio srećan da se utvrde svi eventualni monopoli koje on, kako je naveo, ne utvrđuje.

Sednici prisustvuje većina članova Vlade, a to su potpredsednik Božidar Đelić i ministri finansija Mirko Cvetković, kulture Vojislav Brajović, dijaspore Milica Čubrilo, zaštite životne sredine Saša Dragin, poljoprivrede Slobodan Milosavljević, državne uprave Milan Marković, trgovine Predrag Bubalo i sporta Snežana Samardžić-Marković.

Opozicija je zamerila vladajućoj koaliciji što sednici namenjenoj poslaničkim pitanjima, prvoj u ovom sazivu parlamenta, nisu prisustvovali premijer i ostali ministri Koštuničinog kabineta.

Premijer Vojislav Koštunica danas nije bio u Skupštini. Koštunica je u toku prepodneva sa ambasadorima zemalja članica EU u Beogradu razgovarao o Kosovu, a sastao se i sa predsednikom Međunarodne automobilske federacije Maksom Mozlijem, gde je tema bila izgradnja modernog autodroma u Srbiji.

Po podne u Novom Sadu otvorio je zgradu bibilioteke Matice Srpske. Tu priliku je iskoristio da poruči da Srbija vodi istorijsku bitku i da Kosovo jeste, bilo i da će zauvek biti u Srbiji.

Od zdravlja predsednika do manjina

Poslanici Skupštine Srbije danas su ministrima i Vladi Srbije postavljali pitanja iz oblasti zdravstva, poljoprivrede, ekonomije, nacionalnih zajednica, a poslanici Srpske radikalne stranke su se interesovali i za zdravlje predsednika Srbije Borisa Tadića.

Nataša Jovanović (Beta)

Poslanica radikala Nataša Jovanović navela je da "postoje ozbiljne indicije da je predsednik Srbije ozbiljno bolestan i da njegova bolest može da utiče na vršenje funkcije".

"On nije bilo koji građanin, već ličnost koja u svakom trenutku treba da izražava jedinstvo srpskih građana i države. Ne samo da postoje indicije, već se i među ministrima ozbiljno priča o tome", kazala je Jovanovićeva.

Ona je zatražila od konzilijuma lekara na VMA da obavi preglede ne samo predsednika Srbije, već i nosilaca svih državnih funkcija i da joj se dostavi odgovor o Tadićevom zdravstvenom stanju u pisanoj formi, najkasnije u roku od osam dana.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kazao je poslanicima da se video sa Tadićem i da je "zdrav ko dren".

Na pitanje poslanika Srđana Šajna o poboljšanju položaja Roma i ostvarivanje procesa integracije Roma i dekade Roma, potpredsednik Vlade Božidar Đelić i ministri kazali su da Srbija radi na poboljšanju položaja te nacionalne zajednice.

Ministar kulture Vojislav Brajović kazao je da je za to ministarstvo jedan od prioriteta negovanje kulture nacionalnih manjina i opšte multikulturalnosti, dok je ministar finansija Mirko Cvetković ukazao na to da su povećana finansijska sredstva za manjine u odnosu na prethodnu godinu.

Elvira Kovač ukazala je da na teritoriji Banata ne postoji inspektor za mađarski jezik i književnost i rešenje te situacije zatražila od ministra prosvete Zorana Lončara, a zatražila je od Vlade i da obrazloži svoj stav o ulasku Srbije u NATO.

Poslanik SPS-a Dušan Bajatović negodovao je zbog smanjenja radnih mesta u zdravstvenim ustanovama, navodeći da je siguran da u oblasti zdravstva postoji manjak, a ne višak zaposlenih, i postavio pitanje ministru zdravlja Tomici Milosavljeviću mogu li problemi u toj oblasti da se reše na drugi način.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić interesovala se za sredstva koja EU kao pomoć daje Srbiji.

Đelić je kazao da je Srbija od EU od 2001. godine dobila 1,2 milijarde evra i dodao da se godišnje od EU u proseku dobija 250 miliona evra godišnje, a da bi za zemlju kandidata taj iznos bio dvostruko veći.

Poslanička grupa Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija nije postavila ni jedno pitanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.