Izvor: B92, 15.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanička (ne)kultura

Beograd -- Analitičari kažu da se poslanici Skupštine Srbije prilično razlikuju od kolega u većini parlamenata demokrtskih zemalja.

Insistirajući na tome da RTS prenosi zasedanja poslanici su pokazali da odudaraju od većine parlamenata demokratskih zemalja, kažu analitičari. Milan Nikolić kaže da mu se čini smešnim da dogovor o prenosu utakmica bude jači od demokratskog prava građana da kontrolišu rad predstavnika u Parlamentu. Način na koji se nezadovoljstvo izražava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u parlamentu Srbije odudara od parlamenata drugih zemalja.

"Kod nas se još ta granica ne zna i te granice se još isprobavaju. Posebno se radikali koriste vrlo ružnim jezikom, oni su vrlo agresivni, ponekad i nasilni. Treba se setiti kako je Šešelj čupao kablove i mikrofone", kaže Nikolić. On tvrdi da su radikali promoteri "dosta primitivne politike" jer misle da neke glasove mogu dobiti na taj način.

Nikolić objašnjava da je u razvijenim demokratskim zemljama ponašanje poslanika regulisano propisima, ali i da se oni i bez toga ne bi ponašali nasilno jer znaju da im to ne bi donelo glasove.

"Uvrede, prostačko, bezobrazno i nasilničko ponašanje ne bi smelo da bude prisutno u parlamentu. To su neki stari parlamenti rešili propisima o ponašanju, a bit stvari je da u zemljama starih demokratija posle izvesnog vremena svi parlamentarci shvate da takvo ponašanje ne donosi glasove i oni manje-više odustaju od toga", rekao je Nikolić.

Za razliku od preksinoć, Skupština Srbije je, iako od 18.50 nije bilo TV prenosa, sinoć bez prekida završila raspravu o predloženom zakonu o potvrđivanju Protokola iz Kjota.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.