Poslanicima se ne radi subotom

Izvor: Politika, Fonet, 13.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanicima se ne radi subotom

Jednočasovni protest SRS-a, DSS-a i NS-a

Predsednica Narodne skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović prekinula je juče sednicu parlamenta, posle samo sat i po od njenog početka, jer su poslanici SRS-a, DSS-a i NS-a skupštinsku govornicu koristili samo za protestovanje što se radi subotom. Ni pauza za konsultacije nije rezultirala dogovorom, pa će sednica biti nastavljena u ponedeljak.

Prema rečima Slavice Đukić-Dejanović, većina šefova poslaničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grupa je na konsultacijama bila za to da se sednica nastavi po dnevnom redu, ali se „manji broj njih nije s tim složio”, a „nastavak rada reklamiranjem poslovnika bila bi čista zloupotreba”.

U parlamentu je juče trebalo da se raspravlja o amandmanima na predlog izmena Zakona o osiguranju depozita, međutim, odmah na početku sednice Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS-a, reklamirao je povredu Poslovnika, navodeći da „nema opravdanih razloga da se radi vikendom”. On je optužio vladajuću koaliciju da „krivicu za svoju nesposobnost i unutrašnje probleme svaljuje na opoziciju tvrdeći da ona blokira rad”.

Ni Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe, nije, kako je rekao, video nikakav opravdan razlog da se radi subotom. On je naveo da „unutar vlade postoje tektonski poremećaji, ona ne može da završi nijedan započeti posao, nije dostavila 15 zakona neophodnih za proces pridruživanja EU, nema pratećih zakona za budžet i umesto da dobijemo agendu kako bi trebalo raditi, izmišlja se rad subotom”.

Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe ZES-a, kazala je da „niko ne spori da u zemlji postoje problemi i da vlada, suočavajući se sa njima, takođe, ima probleme”. Ona je, međutim, odbacila optužbe da se „vladajuća koalicija ponaša samovoljno i da sprovodi torturu nad manjinom, ovde jedna neodgovorna manjina vrši torturu nad većinom”. Nada Kolundžija je rekla da započetu sednicu treba završiti jer predstoji „sednica o nepoverenju vladi, na kojoj će se podrška vladi proveriti, na kraju krajeva, izbori su uvek rešenje za izlazak iz krize”.

Usledile su replike, pa pauza, posle koje nije bilo pomaka, jer je Dragan Todorović najavio nastavak „debate” po poslovniku, a Velimir Ilić, lider NS-a, optužio je vladajuću koaliciju da ne zna šta hoće. Ilić je, kako je rekao, izrazio žaljenje što građani nisu mogli da vide kako je izgledala sednica odbora na kojoj su Petar Škundrić, ministar energetike, i Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, govorili o energetskom sporazumu sa Rusijom. Prema njegovim rečima, „oni su izgledali kao da dolaze iz dve države, zbunjeni smo – ne znamo ko je vlast, ko opozicija i ko čije interese zastupa”.

Konstatujući da ima još 60 prijavljenih za reklamiranje povreda Poslovnika, Slavica Đukić-Dejanović je prekinula sednicu, jer „ona ne bi imala nikakvog smisla”.

M. Čekerevac

------------------------------------------------------------------------

Radikali govorili deset radnih dana po Poslovniku

Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe ZES-a, rekla je da su radikali od konstituisanja ovog skupštinskog saziva 1.272 puta reklamirali povrede Poslovnika i po tom osnovu govorili punih 67 sati, ili deset radnih dana. Ona je dodala da „ako to nije opstrukcija, onda ne znam šta jeste”. Dragan Todorović joj je zamerio što je samo radikale izdvojila, a Kolundžija je odgovorila – „zato što su sve ostale poslaničke grupe zajedno imale toliko koliko vi sami”. Kolundžija je i novinarima ponovila ove podatke i podsetila da svaki radni dan košta pet miliona dinara, „pa pomnožite”. Samo ovih deset dana radikalske priče po Poslovniku koštalo je građane Srbije 50 miliona dinara.

[objavljeno: 14/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.