Poslanicima iste plate i u 2016.

Izvor: Politika, 20.Nov.2015, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanicima iste plate i u 2016.

Administrativni odbor predložio restriktivan skupštinski budžet, uvećan samo za 86 miliona dinara

Administrativni odbor utvrdio je juče predlog skupštinskog budžeta za narednu godinu u iznosu od 1,86 milijardi dinara, što je za oko 86 miliona više od ovogodišnjeg. Prema predloženim rešenjima, za poslaničke plate namenjeno je 275 miliona dinara, a za zaposlene u skupštinskim službama 411,7 miliona dinara, isto koliko je bilo opredeljeno i u ovoj godini.

Objašnjavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predložena rešenja, Srđan Smiljanić, zamenik generalnog sekretara parlamenta, rekao je da je on restriktivan i u skladu sa vladinom politikom štednje, a Milisav Petronijević (SPS) konstatovao je da „izgleda kao da ga je pisao neki Piroćanac”.

Predlogom budžeta gotovo nijedna stavka koja se odnosi na poslanike nije promenjena u odnosu na ovu godinu, pa je tako za poslanički dodatak (40 odsto od osnovne poslaničke plate) namenjeno 130 miliona dinara, za službena putovanja u zemlji 125 miliona, a za službena putovanja u inostranstvo 25 miliona. Malo više novca nego ove godine, pet miliona dinara, namenjeno je za poslanike iz unutrašnjosti, koji koriste mogućnost iznajmljivanja stana u Beogradu, a pripada im i dodatak za odvojen život. Takvih je u ovoj godini bilo troje. Poslanici će i naredne godine imati pravo na besplatno parkiranje vozila u tri garaže u Beogradu u danima kada zaseda parlament, a za to je iz budžeta predviđeno milion dinara.

Za stručne službe namenjeno je ukupno 1,3 milijarde dinara, od čega 411,7 miliona dinara ide na plate zaposlenih. Za razliku od prethodnih godina, kada je u predlogu skupštinskog budžeta bilo precizno navedeno koliko je tačno zaposlenih, a koliko je sistematizacijom predviđeno, ovaj put to ne piše, ali je navedeno da je „kadrovskim planom za 2016. godinu predviđena potreba za popunom određenog broja radnih mesta”. Kako je navedeno, „to su radna mesta za visoko obrazovane državne službenike, koji bi bili angažovani za obavljanje stručnih, to jest najsloženijih poslova, koji zahtevaju ekspertska znanja, sposobnosti i veština iz prevashodno pravne i ekonomske oblasti”. Prema nekim ranijim podacima, u parlamentu je zaposleno oko 400 ljudi, a sistematizacijom je predviđeno oko 500.

U delu budžeta namenjenom stručnim službama uračunati su praktično svi skupštinski troškovi. Tako je, na primer, u stavku koja nosi naziv „usluge komunikacija”, a za koju je opredeljeno 97 miliona dinara, uračunata i naknada koju parlament plaća RTS-u za direktne prenose sednica. Pored RTS-a, od ovog novca finansiraju se troškovi fiksnih telefona u obe skupštinske zgrade, mobilnih telefona i interneta. U predlogu budžeta navedeno je da se očekuje da Narodna skupština zaključi ugovor sa RTS-om i za narednu godinu. Inače, u ovoj godini za ovu stavku bilo je opredeljeno 94,4 miliona dinara.

Ko bi pogledao stavku namenjenu službenim putovanjima u inostranstvo u delu koji se odnosi na stručne službe, mogao bi pomisliti da zaposleni u parlamentu putuju skoro koliko i poslanici, pošto je za te namene opredeljeno 14,5 miliona dinara. Međutim, od tih sredstava se finansiraju i troškovi poseta stranih delegacija, koje po pozivu dolaze u Narodnu skupštinu, a oni uključuju smeštaj, prevoz i slično. Kad naši poslanici putuju, po pozivu, u posetu nekom stranom parlamentu, njihove troškove snosi domaćin.

Prema troškovniku RIK-a, neće biti vanrednih izbora

Predlogom budžeta za troškove Republičke izborne komisije (RIK) namenjeno je 26 miliona dinara, za, kako je navedeno, redovan rad, što znači da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora u narednoj godini, o čemu se spekuliše. Međutim, to što novac nije predviđen za vanredne izbore, ne znači da ih neće biti, jer, ukoliko bude doneta odluka o vanrednim izborima, koji bi, kako se spekuliše, mogli biti u aprilu, sredstva se obezbeđuju iz budžetske rezerve.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.