Poslanici završili rad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2011, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici završili rad

BEOGRAD -

Poslanici republičkog parlamenta završili su rad, a tekuću sednicu i razmatranje amandmana koji su podneti na zakonske predloge koji su na njenom dnevnom redu nastaviće u ponedeljak, 23. maja.

Poslanici će u ponedeljak razmatrati amandmane na Predlog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji uvodi niz novina u zaštiti klijenata koji koriste finansijske usluge.

Neke od njih su da banke u buduće neće moći jednostrano da menjaju visinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ugovorenih elemenata sa klijentom, mogućnost prevremene otplate kredita bez naknade...

Poslanici su danas završili pretres amandmana o dva zakonska predloga Iz oblasti finansija – o privrednim društvima i o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava.

Najviše pažnje u raspravi usmereno je na Predlog zakona o privrednim društvima, koji je sa 600 članova najobimniji među zakonskim predlozima, a na njega su podneli ukupno 157 amandmana, od kojih je 33 prihvaćeno.

Najviše primedbi na taj zakonski predlog, koji, prema očekivanju predlagača, treba da olakša poslovanje privrednih subjekata u Srbiji, tokom rasprave izneli su poslanici opozicionih SNS, D S S I SRS.

Naprednjaci tvrde da predložena rešenja neće resiti nagomilane probleme u funkcionisanju privrednih društava, a koji se ogledaju u nelikvidnosti preduzeća, unutrašnjim dugovanjima I drugim, a jedna od njihovih zamerki je što se nije dovoljno bavio očuvanjem dinara kao čuvara vrednosti i jedinog zakonitog sredstva plaćanja.

Za radikale je predloženi zakon nedorečen, dok se DSS ne slaže sa tvrdnjom predlagača - Vlade Srbije da će on poboljšati položaj akcionara i korporativno upravljanje u privrednim društvima.

Mišljenje te stranke je da je vrlo nejasno i komplikovano definisan položaj malih akcionara kada je u pitanju određivanje ko sve može da učestvuje na skupštini akcionarskog društva, a poslanici DSS tvrde i da su predloženim rešenjima s jedne umanjena prava manjinskim akcionarima, a sa druge strane zakomplikovana struktura organa koji učestvuju u donošenju odluka i upravljanju privrednim društvima.

Cilj Predloga zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava je stvaranje uslova za normalan rad privrednih društava i pokušaj prekidanja lanca nelikvidnosti koji postoji u srpskoj privredi.

Njime se omogućava redefinisanje dužničko-poverilačkih odnosa između privrednog društva u finansijskim teškoćama i njegovih poverilaca, i to prvenstveno banaka i nastoji da spreči odlazak u stečaj privrednih subjekata čiji je oporavak moguć.

Poslanici su tekuću, četvrtu sednicu prolećnog zasedanja započeli 5. maja, a na dnevnom redu je ukupno 17 zakonskih predloga i drugih akata.

Poslanička pitanja

Srpska radikalna stranka protestovala je danas u skupštini Srbije zbog toga što pri najvišem zakonodavnom telu u zemlji još uvek nije formirana grupa prijateljstva sa Iranom.

Radikali su, u delu sednice u kome poslanici svakog utorka i četvrtaka od predstavnika vlasti traže određene informacije, predsednicu Skupštine Srbije Slavicu Đukić-Dejanović upitali zašto nije ispunila obećanje koje je prilikom posete Iranu dala tamošnjim parlamentarcima da će u republičkom parlamentu biti formirana grupa prijateljstva sa tom zemljom.

Poslanici SRS tvrde da je u iračkom parlamentu već formirana grupa prijateljstva sa Srbijom, navodeći da saradnja sa Iranom ne može nikako da šteti Srbiji, već samo da koristi.

Đukić-Dejanović je odgovorila da je formiranje grupa prijateljstava u nadležnosti skupštinskog Odbora za inostrane poslove, te da je grupa formirana onog momenta kada se izabere njen predsednik.

Poslanici NS su, nezadovoljni što im šef vladinog tima za sanaciju štete u Kraljevu Milan Marković nije odgovorio u zakonskom roku na pitanja o sredstvima koja su do sada utrošena u te svrhe, ponovo postavili to pitanje.

Oni od Markovića traže rezultate dosadašnje sanacije, koliko je novca prikupljeno i utrošeno u te svrhe i koliko je od toga iz budžeta, a koliko od pojedinaca.

Poslanici iz poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" odgovorili su im da je do sada utrošeno preko milijardu dinara, delom iz budžeta, a delom od donatora, da je izgrađeno preko 350 kuća, a da je u toku sanacija velikog broja kuća.

"Na železničkoj stanici u Kraljevu je 2006. godine izvršena adaptacija železničkog toaleta na šta je potrošeno preko 70.000 evra, u vreme kada je resorni ministar bio iz NS, a kadar te stranke i na čelu 'Železnica Srbije'. Interesuje me koliko je kuća moglo da bude izgrađeno od tog novca i koliko je građana moglo da dobije krov nad glavom", uzvratio je Ivan Jovanović (ZES) poslanicima NS.

Poslanik koalicije Albanaca preševske doline Riza Halimi protestvovao je zbog mnogobrojnih nerešenih ubistava i kidnapovanja Albanaca na jugu Srbije, a poslanici DSS zbog politike Vlade Srbije prema Kosovu i Metohiji.

Poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vladimir Milentijević pitao je koliko se Vlada Srbije iskreno i da li se uopšte bavi problematikom Kosova, jer mu se, kako je naveo, čini da se vlada umorila od Kosova.

Odalović: Ugovor o prenosu sednica za dan-dva

Generalni sekretar skupštine Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da očekuje da za dan ili dva dobije odgovor Radio-televizije Srbije o zaključenju ugovora o prenosu skupštinskih zasedanja u narednih godinu dana.

Odalović je novinarima u republičkom parlamentu rekao da se još usaglašavaju ugovorne obaveze dve strane, navodeći da je RTS u razgovorima postavljala i prihvatljive i neprihvatljive uslove za skupštinu Srbije.

"Mi hoćemo sigurnost, kvalitet i stabilnost. Ne želimo ni u jednom trenutku, sem izuzetnih događaja za koje moramo imati razumevanje, da dođemo u situaciju da nam se prekidaju prenosi ili da neke obaveze koje nisu tog karaktera budu prioritetnije od zasedanja skupštine", istakao je Odalović.

Odalović je objasnio da je parlament "definitvno rekao svoje" i da čeka konačni odgovor za dan ili dva.

Prema njegovim rečima, RTS je tražila isplatu starog duga za televizijske prenose od 2006. godine u iznosu od 3,3 miliona dinara, ali da to nije uslovljeno ugovorom.

"RTS ostaje pri svom zahtevu, a ja ponovo ističem da skupština nema nijedan formalni osnov za bilo kakvo plaćanje nekih starih potraživanja, jer mi nismo ušli ni u kakav ugovorni odnos. Mi možemo da definišemo samo odnos za 2011. godinu, jer smo to Zakonom o budžetu planirali, predvideli i ušli u postupak javne nabavke za tv prenose", objasnio je Odalović.

On je dodao da izmirenje dugova ne može biti predmet ugovora i da misli da je to pitanje sa RTS razjašnjeno.

Na pitanje kako će parlament isplaćivati naknadu od 80 miliona dinara za prenose zasedanja u narednih godinu dana, Odalović je precizirao da se odustalo od modela da 60 odsto sredstava bude avansno, a 40 odsto po obavljenom poslu.

Budućem mediju koji bude prenosio sednice tako će odmah biti isplaćeno 80 odsto, a preostalih 20 odsto će dobiti po obavljenom poslu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.