Poslanici - vlasnici mandata

Izvor: Glas javnosti, 10.Apr.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici - vlasnici mandata

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će posle usvajanja izmena Zakona o izboru narodnih poslanika parlamentarci potpuno raspolagati svojim mandatima. Tako da će, navodi ona, redosled na listi biti odlučujući za to ko će sa stranačkog spiska biti poslanik.

"Oni koji budu ušli u Skupštinu moći će potpuno da raspolažu svojim mandatom. Mogu da rade u okviru svoje poslaničke grupe, da je napuste, budu samostalni. Dakle, birač ga je opredelio >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da bude poslanik - takav je izborni sistem. To znači i da će redosled na listi biti odlučujući za to ko će biti poslanik sa koje liste" rekla je Đukić-Dejanović.

Predsednica parlamenta je dodala da je u prošlosti postojala praksa potpisivanja blanko ostavki, ali da one već duže vreme postoje samo formalno, što potvrđuje činjenica da je u ovom sazivu Skupštine nekoliko poslanika napustilo svoje klubove a da nisu trpeli nikakve sankcije.

Đukić-Dejanović je objasnila da je do sada posle završetka izbora, na osnovu dobijenog procenta glasova, političko rukovodstvo predlagača liste pravilo spisak poslanika. "Sada će morati da se vodi računa kakav je redosled tih poslanika pre nego što se građani izjasne, jer će, zapravo, taj redosled biti i redosled onih koji će ući u poslaničku klupu" precizirala je Đukić-Dejanović. Ona je zato uverena da će prilikom pravljenja listi politička rukovodstva posebno voditi računa o redosledu poslanika.

Predsednica parlamenta je otklonila i nedoumice oko toga šta se dešava u slučaju da neko od kandidata sa liste ode na državne funkcije. "Ukoliko oni koji su na tim listama odu na važnu funkciju ili u vladu lista se pomera za jedno mesto. Prema tome, ako je jedna lista dobila 25 mesta, a troje osoba je u prvih 25 otišlo na državne važne funkcije, lista se pomera do broja 28", istakla je Đukić-Dejanović.

Đukić-Dejanović je ukazala da je njena komunikacija sa premijerom izuzetno kvalitetna i naglasila da je pre nekoliko dana razgovarano o dinamici donošenja proevropskih zakona. "Dogovoreno je da nam zakoni tako pristižu da ih ne donosimo po hitnom postupku, kako bismo imali mogućnost da organizujemo okrugle stolove, javne rasprave. Da se poslanici pripreme da amandmanima suštinski poprave te zakone", rekla je ona.

Đukić-Dejanović je dodala da je od premijera dobila uveravanja da će najpre stići, verovatno, Zakon o finansiranju političkih stranaka istovremeno izrazivši uverenje da će i ostali zakoni sa evropske agende stići do 15. maja kako bi mogli da uđu u redovnu proceduru.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.