Poslanici vlasnici mandata

Izvor: B92, 09.Apr.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici vlasnici mandata

Beograd -- Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će, posle usvajanja Zakona o izboru narodnih poslanika, oni potpuno raspolagati mandatima.

Tako da će, navodi ona, redosled na listi biti odlučujući za to ko će sa stranačkog spiska biti poslanik.

"Dakle, birač ga je opredelio da bude poslanik - takav je izborni sistem. To znači i da će redosled na listi biti odlučujuć za to ko će biti poslanik sa koje liste" rekla je Đukić Dejanovićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tanjugu.

Predsednica parlamenta je dodala da je u prošlosti postojala praksa potpisivanja blanko ostavki, ali da one već duže postoje samo formalno, što potvrđuje činjenica da je u ovom sazivu skupštine nekoliko poslanika napustilo svoje klubove, a da nisu trpeli nikakve sankcije.

Đukić Dejanovićeva je objasnila da je do sada, posle završetka izbora, na osnovu dobijenog procenta glasova, političko rukovodstvo predlagača liste pravilo spisak poslanika.

"Sada će morati da se vodi računa kakav je redosled tih poslanika pre nego što se građani izjasne, jer će, zapravo, taj redosled biti i redosled onih koji će ući u poslaničku klupu" precizirala je Đukić Dejanovićeva.

Ona je rekla da je uverena da će prilikom pravljenja lista politička rukovodstva posebno voditi računa o redosledu poslanika.

"Ukoliko oni koji su na tim listama odu na važnu funkciju ili u vladu, lista se pomera za jedno mesto. Prema tome, ako je jedna lista dobila 25 mesta, a troje osoba je u prvih 25 otišlo na državne važne funkcije, lista se pomera do broja 28", dodala je Đukić Dejanovićeva.

Kada je reč o ulozi skupštine u ispunjavanju uslova neophodnih za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i ispunjenju Akcionog plana Vlade u 96 tačaka, Đukić Dejanovićeva je rekla da tu nisu u pitanju samo zakoni i njihovo donošnje, već da je na tom putu jako važno da građani imaju veću ulogu u primeni zakona.

Đukić Dejanovićeva je kao primer navela Zakon o izboru poslanika gde će građani glasovima odlučiti kako će koja politička ponuda proći na izborima.

Pa je samim tim važno da i kod donošenja drugih zakona građani imaju uvid u to šta se događa, kao i da proces bude transparentan, smatra predsednica parlamenta.

Poseta zatvoru

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović posetiće u ponedeljak, 11. aprila Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu kako bi se upoznala sa radom tog zavoda, najavljeno je iz kabineta predsednice parlamenta.

Đukić Dejanovićeva će, kako je navedeno u saopštenju, obići pogon za proizvodnju, smeštaj za trudnice i porodilje, trpezarije, smeštaj za osuđenice u zatvorenom i u poluotvorenom odeljenju u Zavodu.

Ona smatra da Evropska komisija neće analizirati "puki broj 96", nego zrelost države da ispuni uslove kojima će se kvalitetno donositi zakoni - ne po hitnom postupku.

Ta dva momenta su jako važna i to je ono što, zapravo, u pripremi za kandidaturu treba raditi, rekla je ona.

Đukić Dejanovićeva je ukazala da je njena komunikacija sa premijerom izuzetno kvalitetna i naglasila da je pre nekoliko dana razgovarano o dinamici donošenja proevropskih zakona.

"Dogovoreno je da nam zakoni tako pristižu da ih ne donosimo po hitnom postupku, kako bismo imali mogućnost da organizujemo okrugle stolove, javne rasprave. Da se poslanici pripreme da amandmanima suštinski poprave te zakone", rekla je ona.

Đukić Dejanovićeva je dodala da je od premijera dobila uveravanja da će najpre stići, verovatno, Zakon o finansiranju političkih stranaka, istovremeno izrazivši uverenje da će i ostali zakoni sa evropske agende stići do 15. maja kako bi mogli da uđu u redovnu proceduru.

Govoreći o "raspoloženju" poslanika za izglasavanje tih zakona, Đukić Dejanovićeva je navela da je raduje činjenica da se, kada je u pitanju evropski put, sve više poslanika iz opozicije potpuno slaže u tome da to treba da bude cilj.

Međutim, ona je primetila da ima i onih poslanika koji govore da je sticanje statusa kandidata važno, ali ne glasaju ni za jedan proevropski zakon.

To je pomalo licemerno, procenila je ona, ali i dodala da očekuje da će se u narednom periodu i oni koji kritikuju vladu što Srbija već nije u EU, pridružiti u izglasavanju tih zakona.

Ona je podsetila i da je jedan od standarda i zahteva EU zastupljenost određenog broja žena na rukovodećim mestima, u politici, skupštini...

"Ako ne bude Radna grupa to uzela u obzir pri sastavljanju bazičnog teksta o izboru Narodnih poslanika, svakako ću podneti amandman", poručila je Đukić Dejanovievać, koja smatra da svaki četvrti poslanik treba da bude žena.

Na pitanja vezana za delovanje poslanika URS koji su deo vladajuće većine, a za koje se u medijima spekuliše o tome da li su ili nisu i koliko su podrška vlasti, predsednica paralmenta je navela da ti poslanici funkcionišu kao i do sada.

"Poslanici te poslaničke grupe za sada sarađuju i u parlamentarnoj većini funkcionišu kao i do sada. Ima određenih istupanja u javnosti pojedinaca iz te poslaničke grupe - tako da to može otvoriti nekakvu dilemu dokle će to tako trajati i da li će se sačekati regularni izbori. No to će vreme pokazati" zaključila je Đukić Dejanovićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.