Izvor: B92, 17.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici traže izmene zakona

Beograd -- Rasprava o potvrđivanju evropske povelje o lokalnoj samoupravi poslužila poslanicima da iznesu probleme u svojim opštinama.

Poslanici Skupštine Srbije ukazali su danas na neophodnost izmena Zakona o lokalnoj samoupravi, ne samo zbog usaglašavanja sa evropskim standardima, već i zbog brojnih problema koji se javljaju u praksi. Rasprava o tom zakonu bila je povod i za međusobne rasprave.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najavio je da će se predlozi zakona o lokalnoj samoupravi naći pred poslanicima do polovine oktobra.

On je prihvatio kritike poslanika u vezi s postojećim Zakonom o lokalnoj samoupravi kao svrsishodne i obećao da će novi zakon morati da reši brojne mane koje se sada dešavaju u praksi.

Marković je rekao da je novi ustav predvideo da privremeni organi, nakon raspuštanja skupštine opštine, odražavaju nacionalni i stranački sastav koji je izražen na izborima, što će zakonski biti razrađeno, ali da se još primenjuje stav da se privremeni organi postavljaju kao organ vlade.

On je ocenio da odredbe postojećeg zakona o lokalnoj samoupravi nisu primerene za situaciju u Srbiji i zbog toga je proteklih godina u više desetina opština bilo različitih blokada u radu koje su se odražavale na život građana.

Marković je izjavio da je njegovo ministarstvo spremno da blagovremeno završi sve obaveze, kako bi se ispoštovali ustavni rokovi za raspisivanje lokalnih izbora.

Standardi sadržani u Povelji već su, većinom, sadržani u zakonodavstvu Srbije, rekao je Marković na kraju skupštinske rasprave o potvrđivanju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Povodom opštine Požarevac bilo je i najviše polemika, pa je poslanik SRS-a Veroljub Arić optužio DS i DSS za bezvlašće jer jedni drugima „otimaju" mandate, a Vjerica Radeta (SRS) to je dovela u vezu sa aferom "Bodrum", koja, prema njenim rečima, još nije rešena.

Optužujući jedni druge za zloupotrebu vlasti, poslanici SRS-a i DS-a počeli su i da „prebrojavaju" ko je gde zaposlio rođake, od upravnih odbora do biblioteka.

Poslanici o zajmu za rehabilitaciju grejanja

Skupština Srbije počela je po podne raspravu o potvrđivanju sporazuma o zajmu sa nemačkom bankom KFW za treću fazu rehabilitacije lokalnog sistema grejanja u Srbiji.

Sporazumom je predviđeno da ta banka dodeli Srbiji zajam od 12 miliona evra i finansijski doprinos od osam miliona evra, koji će biti usmereni odabranim preduzećima za grejanje po kamatnoj stopi od dva odsto godišnje na 12,5 godina i grejs periodom od 2,5 godine.

Sporazum je potpisan 13. aprila 2006. u Beogradu, a potrebno je njegovo hitno usvajanje, kako odobrena sredstva ne bi bila povučena.

Prva i druga faza rehabilitacije grejanja finansirana je donacijom nemačke vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.