Izvor: Blic, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici sutra o predsedniku parlamenta

Poslanici Skupštine Srbije nisu večeras odlučivali o izboru kandidata vladajuće koalicije za predsednika parlamenta Olivera Dulića. Predsedavajući Milutin Mrkonjić zakazao je nastavak sednice za sutra u 10 časova.

Mrkonjić je najavio i da će u sutra u 9 časova održati konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa o nastavku sednice.

Predsedavajući parlamenta je objasnio da je napravio previd u vezi sa poslovnikom o radu parlamenta i da je mislio da su se poslaničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grupe dogovorile da glasanje bude obavljeno po okončanju rasprave o kandidatu za predsednika parlamenta.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je pre pauze rekao da se ne može glasati o kandidatu za predsednika skupštine pre nego što budu završene rasprave o svim tačkama dnevnog reda - izboru tri potpredsednika i popunjavanju skupštinskih odbora. Nikolić je dodao da bi glasanje trebalo da bude obavljeno u danu za glasanje.

Na dnevnom redu sutrašnje sednice, koji je danas utvrđen, posle izbora predsednika sledi izbor tri potpredsednika Skupštine, izbor članova odbora Skupštine, utvrđivanje sastava međunarodnih delegacija i imenovanja sekretara i zamenika sekretara Skupštine Srbije.

Mićunović: Nepotrebne opstrukcije oko izbora predsednika

Poslanik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izjavio je da je predsednik parlamenta mogao da bude izabran večeras i da je takav dogovor bio postignut jutros.

"Moje mišljenje je da je to moglo da se uradi večeras i da su ove opstrukcije nepotrebne i loše", rekao je Mićunović novinarima u parlamentu posle završetka sednice.

Ocenjujući da je dan za glasanje potrebno odvojeno zakazivati kada se glasa samo za pravne akte, on je dodao da će se za izbor Dulića glasati sutra. Mićunović je izjavio da je ovakav ishod današnje sednice parlamenta posledica "političkih ambicija pojedinih stranaka, koje žele da se malo zakuva".

SRS, SPS i LDP neće glasati za Dulića

Šefovi opozicionih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije, Srpske radikalne stranke (SRS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Liberalno demokratske partije (LDP) najavili su ranije danas da neće glasati za izbor Olivera Dulića za predsednika parlamenta.

Podršku Duliću najavili su Vojvođanski poslanici, Romska partija i Unija Roma Srbije.

Radikali, socijalisti i liberali su, međutim, najavili da će glasati za predložene kandidate za izbor tri potpredsednika, kao i članova skupštinskih odbora i delegacija u međunarodnim institucijama.

Šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić rekao je da je kandidat Demokratske stranke za predsednika parlamenta Oliver Dulić "tipičan kadar" te stranke, jer i on ima privatne firme.

Govoreći o njegovim godinama, Nikolić je rekao da je mladost uvek prednost, ali da mu za funkciju predsednika parlamenta nedostaju zrelost i iskustvo. Dodao je i da ga za predsednika parlamenta ne preporučuje to što je lekar po profesiji. Nikolić je rekao da ne veruje da će skupština biti demokratska, jer većinu čini DOS, da ni DS, kako je naveo, nije demokratska stranka, da ne očekuje da će svi poslanici biti jednaki, a da su do sada svi predsednici skupštine bili samo činovnci vlade i ponižavani ispunjavajući vladine naloge.

On je rekao da skupština od popunjavanja kadrova vladajućih stranaka ima važnijih poslova kao što su izbor Ustavnog i Kasacionog suda, kao i rasprava o Kosovu i Metohiji.

Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović je rekao da neće glasati za izbor Dulića jer u svom prvom obraćanju poslanicima pre izbora nije odgovorio na pitanja koja se odnose na ustavnu reformu, lustraciju i na definisanje odnosa politike i sveta biznisa. Jovanović je naveo da ne može da glasa za Dulića i zbog toga što je kandidat vladajuće koalicije koju čiji i DŠ Vojislava Koštunice koga LDP nikada ne može podržati i sa čijom se politikom ne slaže.

Prema rečima šefa poslaničke grupe SPS Ivice Dačića, skupština treba da bude uvažena institucija i njen predsednik nikako ne sme da samo ispunjava naloge vlade, te je poručio Duliću da treba da gradi autentičnost parlamenta.

Šef poslaničke grupe Vojvođanski poslanici Nenad Čanak rekao je da će glasati za izbor Dulića, ali da mu daje "nadgledanu podršku", što znači da će pažljivo pratiti njegov rad.

Čanak je rekao da će glasati za Dulića zato što "zna odakle dolazi i kako takav čovek može da se ponaša".

"Glasaćemo za izbor Olivera Dulića jer znamo da on nije sposoban da loše vodi skupštinu", kazao je Čanak.

Podršku Duliću za izbor za predsednika parlamenta najavili su i poslanik Unije Roma Srbije Rajko Đurić i poslanik Romske partije Srđan Šajn.

Kandidat za sekretara Skupštine Srbije biće načelnica gradske uprave Tamara Stojčević, saznaje se u parlamentu.

Stojčevićeva je radila kao advokat, zamenik sekretara i sekretar SO Vračar, zamenik sekretara Skupštine grada Beograda, sekretar Skupštine grada a od 2004. godine je načelnica gradske uprave.

Kandidata za sekretara zvanično treba da predloži predsednik Skupštine, čiji je izbor prva tačka dnevnog reda sednice. Kandidat za predsednika je Oliver Dulić (DS).

Prethodnih dana je najavljivano da bi kandidat za sekretara mogao da bude bivši sekretar Savezne skupštine Milan Lučić.

Najavljeno je i da će dosadašnji sekretar Marko Danilović biti zamenik sekretara.

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj bi trebalo da se otvori rasprava o izboru predsednika parlamenta nastavljena je, nešto pre 11 sati i u toku je utvrđivanje dnevnog reda. Za funkciju predsednika parlamenta, jedini kandidat je Oliver Dulić iz DS. Parlament je prethodno konstatovao potvrđivanje mandata novim poslanicima Željku Ivanjiju iz G17 plus i Marku Đurišiću, Vlastimiru Bađeviću, Slavoljubu Mitovu i Vlatku Ratkoviću iz Demokratske stranke, koji su potom zauzeli mesta u skupštinskoj sali. Oni su na tim mestima zamenili Mlađana Dinkić iz G17 plus i Božidara Đelića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića i Milana Markovića iz Demokratske stranke zbog prelaska na funkcije u Vladi Srbije.

Vučić: Dulić proglašen za predsednika pre izbora

Poslanik Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je skandalozno što su štampane pozivnice za prijem povodom sastanka stalnog komiteta Saveta Evrope na kojima piše da je predsednik parlamenta Oliver Dulić, i pre njegovog izbora u Skupštini.

Vučić je u raspravi o izboru novog predsednika parlamenta sa skupštinske govornice pokazao pozivnicu za 24. maj i naveo da je neviđeni skandal način na koji se odnose predsednik i premijer Srbije, Boris Tadić i Vojislav Koštunica i lider G17 plus Mlađan Dinkić.

"Ovim vam građani oni saopštavaju da nikoga niste birali, nego da su oni ti koji odlučuju ko je predsednik Skupštine", rekao je Vučić.

Vučić je Tadića, Koštunicu i Dinkića nazvao "bandom" koja se dogovorila da odštampa pozivnice i upitao po čijem nalogu su pozivnice štampane.

Jedini kandidat za predsednika parlamenta Oliver Dulić iz Demokratske stranke složio se sa Vučićem, rekavši da je štampanje pozivnica skandal.

"Ne stojim iza ovog pisma. Nisam ništa potpisao. Žao mi je zbog ovoga", rekao je Dulić i dodao da se odgovorni za to moraju otkriti.

U Skupštini traje rasprava o izboru predsednika parlamenta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.