Poslanici spremni za test na drogu

Izvor: Politika, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici spremni za test na drogu

Omladina DSS-a ima samo načelnu podršku poslanika za predlog koji u LDP-u smatraju uvredljivim, u SPS-u i G17 plus političkom kampanjom

Inicijativa omladine Demokratske stranke Srbije upućena pre desetak dana predsedniku parlamenta Oliveru Duliću da se poslanici podvrgnu testu na narkotike, ako je suditi po prvim reagovanjima, ima samo načelnu podršku većine u Narodnoj skupštini Srbije. Iako listom svi poslanici tvrde su spremni na takav test u svako doba, o samoj nameri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << omladinske organizacije DSS-a imaju različita mišljenja, pa je u Liberalno-demokratskoj partiji smatraju uvredljivom, a u Socijalističkoj partiji Srbije i G17 plus "političkom kampanjom".

Tako, i pored toga što poslanici generalno podržavaju ideju da se i skupština uključi u kampanju protiv upotrebe narkotika, sasvim je neizvesno da li će za ovu inicijativu biti prikupljeno dovoljno potpisa da bi se našla pred poslanicima.

Omladinci DSS-a ipak očekuju, kako kaže predsednik te organizacije Dragan Daničić, da ih ovih dana, po završetku skupštinske pauze, predsednik parlamenta pozove na razgovor, tim pre što je zvaničnu podršku njihovom predlogu odmah najavio šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić. DSS, međutim, ima 47 poslanika, a za stavljanje ovakvog predloga na dnevni red sednice potrebno je prikupiti potpise najmanje trećine, odnosno 84 poslanika ili 30.000 birača. Kako kaže Daničić, za sada od Olivera Dulića očekuju da im objasni proceduru dok istovremeno u kabinetu predsednika skupštine kažu da Dulić ovu inicijativu ne želi da komentariše.

Daničić, pak, još jednom podseća da je "trenutak za pojačanu borbu protiv narkomanije" objašnjavajući da su povod za to i događaji u italijanskom parlamentu. Pored slučaja poslanika koji je pronađen u jednom stanu "u krilu droge i prostitucije", on podseća i na kokain u toaletima italijanskog i evropskog parlamenta, pozivajući srpske poslanike da dokažu da žele da naš parlament bude primer borbe protiv narkotika. Na pitanje zašto nisu predložili i testiranje narodnih predstavnika na alkohol, Daničić je rekao da je "pitanje zanimljivo i da će možda drugom prilikom predložiti i zabranu točenja alkoholnih pića u skupštini".

Portparol Demokratske stranke Jelena Marković kaže da ova stranka potpuno podržava borbu protiv droge. "Premda smatram da skupština nije mesto odakle ta borba treba da počne, DS će se odazvati testiranju i tako podržati inicijativu".

Potpise podrške nisu najavili ni u G17 plus:

– Nemamo ništa protiv da se bilo koji član stranke podvrgne testu, ali borba protiv narkomanije ne sme biti tema za ubiranje jeftinih političkih poena. Postoje institucije koje se time bave i to treba prepustiti struci, a ne strankama – kaže Nikola Papak, šef Informativne službe G17 plus.

Srpska radikalna stranka će "apsolutno podržati inicijativu koja bude podneta zvanično, po Poslovniku i Ustavu, jer smatra da svi treba da se uključe u borbu protiv narkomanije", kaže za naš list funkcioner stranke Dragan Todorović.

– Reč je o jednom od najtežih problema sa kojim će se društvo u takozvanoj tranziciji, a ja bih rekao evropskoj okupaciji, suočavati. Što se alkohola tiče, tu bi prvo trebalo testirati članove vlade, neću imenovati one zbog kojih to kažem – ističe Todorović.

Rajko Baralić kaže da za poslanike SPS-a ovakav test nije nikakav problem i da čak smatraju da bi pred izbore od kandidata za poslanike trebalo tražiti uverenje o zdravstvenom stanju. "Ali smatram da je u pitanju kampanja, dobrodošla u trenutku kada se svakodnevno piše o tome šta poslanici jedu i rade. Takođe, ako Omladina DSS-a cilja na nekoga, onda je trebalo da centrala te stranke vodi računa o tome još 2000. godine u vreme formiranja parlamentarnog kluba DOS-a. A mi ćemo se rado podvrgnuti svim testovima. Inače, već duže vreme nisam primetio da ima poslanika koji popiju malo više, dok je u ranijim sazivima bilo i takvih".

Poslanik i potpredsednik LDP-a Nebojša Ranđelović iznosi svoj stav da je "inicijativa toliko uvredljiva za poslanike za koje se podrazumeva da su dobili, a to znači i zaslužili, poverenje građana".

– Inače, poslanici LDP-a su u svako doba na raspolaganju za narko i svaki drugi test, čime potvrđuju to poverenje – rekao je za "Politiku" Ranđelović.

--------------------------------------------------------------------------

Kokain i marihuana u italijanskom parlamentu

Po nedavnoj informaciji Bi-Bi-Sija, autori programa "Hijena" testirali su italijanske poslanike na narkotike tako što su ih pozvali u emisiju državne televizije o budžetu, a u garderobi ih, navodno zbog snimanja, a sa uključenom kamerom, pripremali puderom koji je tester za upotrebu narkotika. Po tragovima na njihovom licu, ubrzo, moglo je da se vidi da je od 50 poslanika njih 12 u poslednja 24 časa koristilo kokain ili marihuanu. Emisija je pred prikazivanje skinuta sa programa odlukom nadležnog državnog tela, uz obrazloženje da to "ugrožava pravo na privatnost".

Mirjana Nikić

[objavljeno: 22.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.