Poslanici slabi kontrolori vlade

Izvor: Politika, 30.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici slabi kontrolori vlade

Slavica Đukić-Dejanović kaže da vlada očito nije razumela da mora da bude u punom sastavu pred poslanicima da bi odgovarala na pitanja

Poslanici srpskog parlamenta za sada imaju prilično loša iskustva sa novouspostavljenom mogućnošću da „propituju” premijera i ministre. Jednom su se premijer i ministri oglušili o ovu obavezu, naljutivši i vlast i opoziciju, drugi put su došli, ali su opozicionari, nezadovoljni organizacijom, otišli. Pravila u vezisapostavljanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslaničkih pitanja određena su novim poslovnikom o radu koji je, bez učešća opozicije, usvojen u noći između 17. i 18 februara.

Slavica Đukić-Dejanović, predsednik parlamenta, objašnjava za „Politiku” da vlada „očito nije razumela da mora da bude u punom sastavu pred poslanicima da bi odgovarala na pitanja”. Ona je, kaže, razgovarala o tome sa premijerom i ministrima i nada se da će oni ubuduće dolaziti, „kontrolna funkcija skupštine jeste nešto u šta se svi zaklinjemo, videćemo na delu da li smo svi za to”.

Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe ZES-a, kaže da će vladajuća koalicija istrajavati u tome da vlada dolazi u punom sastavu ili bar većina ministara. Ona ističe da treba graditi parlamentarizam i dodaje da vladajuća koalicija neće odustati od redovnog „propitivanja” ministara, a „videćemo kako će se opozicija ponašati”.

Balint Pastor (SVM), iako je deo vladajuće koalicije, nije zadovoljan vladinim ponašanjem prema parlamentu. „Vlada mora da popravi ophođenje prema skupštini, inače je postavljanje pitanja obesmišljeno”, kaže on. Balint Pastor podseća da vlada njemu još nije odgovorila na pitanja koja je postavio i najavljuje da će, opet, od predsednika parlamenta tražiti da interveniše.

Tomislav Nikolić, lider naprednjaka, kaže da je dan za poslanička pitanja dobra ideja, ali „svaka dobra ideja se može upropastiti lošom realizacijom, a ova je loše realizovana”. Njegova poslanička grupa će, kako najavljuje, zatražiti zakazivanje dana za poslanička pitanja o aranžmanu sa MMF-om, a „videćemo hoće li vlada doći da odgovara na pitanja ili da se hvali svojim zamišljenim projektima”.

Gordana Pop-Lazić, zamenik šefa poslaničke grupe SRS-a, sumnja da će vlast popraviti odnos prema institutu poslaničkih pitanja. Ona misli da će vladajuća koalicija „i dalje gledati da spaja zahteve opozicije u jedan dan da bi nam skratili vreme za pitanja, ali mi nećemo odustajati, već smo spremili novi zahtev”. I Rade Obradović, zamenik šefa poslaničke grupe DSS-a, ne veruje da će vlast promeniti odnos prema poslaničkim pitanjima, koja su „pretvorili u farsu, ali ne odustajemo”.

Institut postavljanja poslaničkih pitanja postojao je u svim poslovnicima od konstituisanja prvog višestranačkog saziva parlamenta. Čak su utvrđena i pravila po kojima su članovi vlade jednom mesečno morali doći u parlament da odgovaraju poslanicima, ali nijedna takva sednica nije održana sve do 2007. godine: Te godine je tadašnji predsednik parlamenta Oliver Dulić upriličio jednu, na kojoj je sve „prštalo” od pitanja i varnica između poslanika i prisutnih ministara. Sednici nije prisustvovao tadašnji premijer Vojislav Koštunica, a Dulić sledeću više nikada nikada nije zakazao.

M. Čekerevac

[objavljeno: 31/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.