Poslanici ručaju za 260 dinara

Izvor: Blic, 26.Okt.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici ručaju za 260 dinara

Dok su u prodavnicima u protekle dve godine cene mesa, hleba, mleka i drugih namirnica prosto divljale i do dva puta se udvostručile, u restoranu Skupštine Srbije vreme kao da je stalo. Cene u jelovniku skupštinskog restorana nisu menjane više od dve godine, pa narodni poslanici imaju privilegiju da jedu i piju po više nego pristupačnim cenama.

Bez obzira na činjenicu da poslanici, koji u proseku prime oko 115.000 dinara mogu da izdvoje za pristojan obrok po realnoj ceni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u vreme pauze u skupštinskom restoranu uopšte nije lako naći slobodan sto.

To, naravno, ne čudi jer samo na ovom mestu biftek se može pojesti za svega 260 dinara, dok ga u gradskim restoranima poslužuju po ceni od 450, pa do 1.000 dinara u prestižnim lokalima. Ramstek, punjeni file i ćuretinu sa podvarkom poslanici mogu da smažu za svega 210 dinara, koliko u kioscima košta obična pljeskavica.

Ukoliko se pak odluče za bečku šniclu sa pire krompirom, moraju da izdvoje tričavih 125 dinara. Teleća čorba je 40, dok je supa sa knedlama 30 dinara.

Uz pečene paprike za 35 dinara ili kupus salatu za 15, kao i kolač za 60, poslanik može da sebi priušti bogat obrok sa predjelom, jelom i desertom za manje od 400 dinara.

Ima, doduše, i izuzetaka, kao i onih koji paze na liniju, ali su u manjini. Na primer, „Blic" iz pouzdanih informacija saznaje" da šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović najčešće jede pohovane tikvice, koje koštaju 45 dinara, dok poslanik Demokatske stranke Dragan Vujadinović ni ne koristi usluge skupštinskog restorana, upravo zato što smatra da su cene nerealno niske.

Situacija za skupštinskim šankom je gotovo preslikana. Najraznovrsnija alkoholna i bezalkoholna pića, kafa, čaj i svi mogući sokovi mogu se kupiti za četiri do 20 dinara. Za šankom je, zato, konstantno navala, poslanici po foajeima kafice ispijaju neprekidno, ali, kako tvrde naši izvori, ne zaostaju ni s konzumacijom alkoholnih pića.

- Kod nas nema poskupljenja, samo pojeftinjenja - kaže jedan od konobara koga smo pitali kada je poslednji put poskupelo piće.

Inače, od bezalkoholnih pića najskuplja je ceđena limunada sa medom - 30 dinara, a od alkoholnih - viski „džoni voker" ili „balantajns", koji koštaju 95 dinara.

Osoblje koje radi za šankom tvrdi da se naviše ispija upravo viski, zatim pelinkovac (35 dinara) i piva od kojih na ponudi imaju"tuborg" (55 dinara ) i „lav" (38 dinara).

Poslanici: Jeste jeftino, ali restoran radi bez zarade

Velimir Ilić, šef poslaničke grupe NS:

- Istina je, cene jesu niske. Ja mislim da to treba dovesti na neke ekonomske cene, solidne" Ne baš da bude preskupo, ali pristojno. Zaista su niske.

Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe ZES:

- Neću time da se bavim, molim vas, to stvarno nema smisla. Ako je to tačno, onda postoji neko ko je nadležan za to, sekretar koji se bavi tim stvarima. Pa, nije moja stvar da se time bavim"

Zoran Krasić, poslanik SRS:

- Ja mogu samo da govorim o onome što je po Poslovniku. Ako nije - neću" I neću to da komentarišem zato što ne koristim usluge restorana, jer ne mogu da dođem na red od novinara.

Dušan Bajatović, poslanik SPS:

- One su i bez ovog poskupljena bile relativno niske. U poređenju s tim, sada izgledaju još niže. Ali, Skupština struju plaća po istoj ceni kao što plaćaju ostali pravni subjekti, kao i vodu" Nema tu neke nerealnosti, jedino što se ovde radi bez komercijalne zarade.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Jeftin ručak za poslanike

Izvor: B92, 27.Okt.2008, 03:37

Beograd -- Cene u jelovniku skupštinskog restorana nisu menjane više od dve godine, pa narodni poslanici ručaju po veoma pristupačnim cenama, piše Blic...Dok u Srbiji hrana poskupljuje, poslanici u republičkom parlamentu, koji u proseku prime oko 115.000 dinara, u skupštinskom restoranu mogu pojesti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.