Poslanici oštro po medijima

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 21.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici oštro po medijima

Beograd -- Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o izmenama Zakona o radio-difuziji i imenovanju jednog člana saveta RRA. Opozicija oštro kritikovala sve medije.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija zatražila je da se taj zakon ne usvaja, jer se na takav način daje ovlašćenje skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje da po svom nahođenju izvrši selekciju kandidata, ako ih se prijavi više nego što je predviđeno. Tokom rasprave, poslanici opozicije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obrušili su se na sve medije.

Radikali su insistirali na tome da Demokratska stranka kontroliše B92.

"Osnovno medijsko glasilo DS i vladajuće većine, jer ako uzmemo u obzir ko je osnivač, koliko Amerikanci imaju akcija - 38,7 odsto - da su na spisku osnivača i firme registrovane u Njujorku, recimo MDLF, u vlasništvu Soroša i kad pogledamo u čijem cilju, po čijem nalogu i na osnovu kojih finansijskih sredstava funkcionišu, jasno se može zaključiti da je B92 osnovno glasilo DS-a”, rekao je Milan Avramović iz SRS-a.

Opozicija je bila jedinstvena u tvrdnji da Aleksandar Tijanić mora da ode s čela RTS-a.

"Nemamo javni servis. Imamo nešto što se zove RTS i mogao bih da se složim da Upravni odbor, koji je svojevremeno birao koga je birao, za šefa nečega što bi trebalo da bude javni servis je naravno pogrešio, što ne znači da se to ne može ispraviti”, poručio je Zoran Šami iz DSS-a.

"On je za sve zlatna koka. Ko god dođe na vlast, on kod Saše, Saša ga odmah udomi, kaže daj te tvoje" Pa zamislite priču da čovek sa srednjom školom vodi javni servis, ali okači ono 'Za evropsku Srbiju' uveče, pa ga neko zbog toga možda i nagradi”, ocenio je Velimir Ilić iz Nove Srbije.

Pošteđene nisu bile ni ostale televizije. Željko Mitrović našao se na udaru Nove Srbije zbog udela u vlasništu TV Avale, ali najviše zbog njegove matične kuće, RTV Pink.

"Slična je situacija u drugim medijima komercijalnog karaktera, gde možemo da gledamo političare u rialiti šou programima, sadomazohističku emisiju tipa 'Trenutak istine', egzibicionističke i za svingeraj promotivne 'Menjam ženu', ili 'Gledaj mamu biraj ćerku', crtane filmove o Trgovčevićima, u kome majka detetu izgovara sledeću pretnju - 'Ako ne budeš bila dobra, vratiću te u Srbiju'", navela je Aleksandra Janković iz Nove Srbije.

Radikali su raspravu iskoristili i da optuže Dragana Đilasa i Srđana Šapera da drže monopol u medijima i da u su učestvovali u navodnim finansijskim mahinacijama.

Poslanici radikala naveli su da je Đilas jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji i da poseduje najmanje 16 preduzeća koja imaju veze s medijima.

NUNS i NDNV protiv usvajanja izmena zakona

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apelovali su na poslanike republickog parlamenta da ne glasaju za predlozene izmene i dopune Zakona o radio-difuziji.

Ukoliko bi predložene izmene bile usvojene mogle bi da ugroze predlagačke pozicije i prava profesionalnih novinarskih i medijskih udruženja, nevladinih organizacija i udruženja građana, a pojačali bi se i politički uticaji na proces izbora članova Saveta Republičke radio-difuzne agencije, ocenili su NUNS i NDNV.

Dva novinarska udruženja upozoravaju da bi se izmenama Zakona skupštinski Odbor za kulturu i informisanje ovlastio da u slučaju većeg broja kandidatskih lista nevladinih organizacija, udruženja radio-difuznih javnih glasila, novinara, filmskih i dramskih umetnika i kompozitora, izvrši prethodnu selekciju kandidata, i to bez ikakvih propisanih kriterijuma.

Time bi se, kako je navedeno u saoštenju, "otvorila mogućnost kadrovskih zloupotreba kojima bi se direktno ugrozila temeljna načela radio-difuzije - sloboda, profesionalizam i nezavisnost javnih radio-difuznih glasila".

NUNS i NDNV smatraju da bi takve izmene važećeg Zakona o radio-difuziji mogle da otvore mogućnost da "centri političke ili finansijske moći instruiraju neku nevladinu organizaciju ili profesionalno udruženje, koje ne mora biti aktivno niti mora imati respektabilno članstvo, da predloži podobne kandidate i opstruira postizanje dogovora s drugim predlagačima".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.