Poslanici o uslovima Brisela, autoputu Niš-Priština-Drač...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2016, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o uslovima Brisela, autoputu Niš-Priština-Drač...

Poslanici u Skupštini Srbije danas su od Vlade, pored ostalog, tražili obaveštenja o tom šta će preduzeti zbog zahteva EU da se Srbija odrekne imovine Telekoma Srbija na KiM, o tome da li je bilo državnog udara pre godinu dana kao i informacije o izgradnji autoputa Niš-Drač.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je premijera Aleksandra Vučića kako će država reagovati na najnovije ucene iz Brisela o imovini Telekoma Srbija i da li će biti hitna vanredna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sednica Skupštine Srbije kako bi se zauzeo zajednički stav o tome."Danas se postavlja pitanje, da li nam se KiM otima zbog ogromne imovine. Tako važna tema ucena iz Brisela ne može da ostane samo na vladi", ocenio je Obradović.

On je kazao i da je na Republiku Srpsku (RS) sve veći pritisak i upitao da li će Srbija stati u zaštitu interesa RS i njenog političkog rukovodstva i da li treba država da reaguje pre nego se desi prekrajanje izborne volje građana u Srebrenici.

Obradović je kazao i da bi u Skupštini Srbije trebalo da se govori o migrantskoj krizi ukazujući da je to ključna tema u svim evropskim institucijama, sem u srpskom parlamentu.

Poslanik Liberalno demokratske partije Nenad Milić pitao je da li je pre godinu dana bilo državnog udara, destabilizacije države i ozbiljnog narušavanja ustavnog poretka ili je cela priča bila izmišljena.

On je pitao ako je bilo destabilizacije države šta je tužilaštvo uradilo po tom pitanju i da li postoje krivične prijave.

"Svi smo svedoci da se tužilaštvo uplelo u političke igre, ali politička igra u kojoj se govori o destabilizaciji zemlje je suviše opasna stvar. Mislim da je u interesu svih građana da dobijemo odgovor da li je bilo državnog udara", istakao je Milić.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević pitao je premijera Vučića i ministarku Zoranu Mihajlović o tome šta su bili motivi za izgradnju auto puta Niš-Priština-Tirana-Drač mimo putne strategije i master planova, kako će se sprovoditi, ko će ga plaćati i da li je urađena ekonomska analiza.

"Treba imati u vidu da je ovaj autoput na sajtu Vlade Albanije ucrtan kao deo infrastrukture "velike Albanije" koja uključuje Niš. Koji su interesi Srbije da ide u susret separatističkim planovima jedne države", naveo je Lapčević.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pitao je zašto vlada ne ukine sankcije Siriji, Belorusiji, Iranu i Severnoj Koreji koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

On je kazao da je sankcije njima uvela "dosmanlijska vlast da bi se privolela zapadnim silama".

Čomić: Skupština da raspravlja, ako treba i bez javnosti

Poslanica Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić izjavila je danas da bi Skupština Srbije trebalo da raspravlja o uslovima koje EU stavlja pred Srbiju na evropskom putu i o Briselskom sporazumu.

Ona je kazala da bi vlada trebalo da inicira sednicu i da ona bude zatvorena za javnost, ako treba, odnosno ako "vladi baš smeta objavljivanje svih podataka".

"Ova tema će i dalje biti aktuelna kao što je aktuelno i poglavlje 35. Poglavljem 35 je utvrđena pozicija koja je u stvari rokovnik primene Briselskog sporazuma i svi mi poslanici i ministri i vlada bi morali da imamo jasnu poruku za građane - odustajemo li od Briselskog sporazuma ili ne", kazala je Čomić.

Kako je navela, ako se ne odustaje od tog sporazuma poslanici teba da budu na raspolaganju za raspravu i sugestije za dijalog, a ako se odustaje onda neka vlada kaže koje će biti posledice toga.

O (ne)prenošenju sednica parlamenta na RTS-u i Savamali

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je danas poslanika DS Balšu Božovića da ne vrši pritisak na pravosuđe u slučaju Savamala, a na njegovo pitanje o prenosu sednica parlamenta poručila da nije direktor RTS i da ne želi da bude.

Božović je na sednici, koja je počela pitanjima poslanika predstavnicima vlasti, pitao kada će se saznati ko je počinilac i naručilac krivičnog dela u Savamali, kao i zašto nema prenosa sednica parlamenta na RTS.

On je ponovio da policija u noći kada su rušeni objekti u Hercegovačkoj nije reagovala i da su građani već šest meseci u iščekivanju da saznaju ko je rušio ustavni poredak Srbije.

"Očigledno je da neko opstruiše i da policija ne radi svoj posao kako treba. Ne postoji hrabrost da se ovaj slučaj završi do kraja", rekao je Božović i dodao da je neophodno formirati anketni odbor i da se slučaj istraži.

Gojković mu je poručila da izbegne pritisak na pravosudne organe.

"Terate ih da rade nešto, a znate da smo otvorili pregovaračka poglavlja (23, 24, koja se odnose na pravosuđe). Uzdržite se od pritiska na pravosudne organe", rekla je Gojković.

Pošto je Božović rekao da je predsednici parlamenta postavio pitanje o prenosu sednica na RTS, Gojković mu je odgovorila da će pitanje uputiti direktoru tog medija, ali da će morati da ga modifikuje, jer je poslanik DS naveo da prenosa nema danima, a da je činjenica da ga nije bilo dva dana posle 18 sati.

"Poslala sam i očekujem da ću dobiti odgovor. Ne mogu da vršim pritisak ni na jednu medijsku kuću, ni na organe pravosuđa", rekla je ona, dodajući da se desilo nešto nečuveno jer je izašlo ime osobe koja treba da postupa po tom predmetu i da se vrši javni pritisak na osobu koja vrši istragu.

"Ali hajde da uložimo napore da mi to ne radimo", rekla je Gojković.

Tokom obraćanja Božoviću, Gojković ga je pozvala da "kad popije kafu obrati pažnju na to što priča, jer ju je pitao nešto" i poručila da je "dobacivanje stvar kućnog propusta".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici postavljaju pitanja

Izvor: RTS, 06.Okt.2016

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su sednicu postavljanjem pitanja predstavnicima vlasti. . Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je poslanika DS-a Balšu Božovića da ne vrši pritisak na pravosuđe u slučaju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.