Izvor: B92, 04.Maj.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o privrednim komorama

Beograd -- Skupština Srbije završila je raspravu o amandmanima na izmene i dopune Zakona o privrednim komorama i o još četiri predložena zakona.

Poslanici su razmotrili amandmane na Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o fondu za osiguranje i finansiranje spoljnotrgovinskih poslova, na Predlog zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju, na Predlog zakona o standardizaciji i na Predlog zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i o ocenjivanju usaglašenosti.

Tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rasprave najviše zamerki bilo je na izmene Zakona o privrednim komorama, a uskraćivanje podrške tom zakonu najavili su poslanici Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara, koji su deo vladajuće koalicije.

Mnogo zamerki izneli su i poslanici vladajuće Socijalističke partije Srbije koji su tražili da se sa 50 poveća na 100 broj privrednih subjekata koji mogu da osnuju privrednu komoru, a tražili su i obavezno članstvo u privrednim komorama na regionalnom nivou i u Privrednoj komori Beograda.

Poslanica SVM Elvira Kovač rekla je da ta poslanička grupa ne može podržati predložene izmene ukoliko se ne usvoji njihov amandman koji predviđa da Ada, Kanjiža i Senta budu pod upravom Privredne komore Subotice, a ne Kikinde.

I poslanici SPS-a tražili su da Ada, Kanjiža i Senta ponovo budu vraćene "prirodnoj vezi" sa Suboticom.

Poslanik SPS-a Zoran Kasalović rekao je da je SPS podneo mnoge amandmane sa željom da postojeća dobra rešenja iskazana u praksi pokušaju da se implementiraju u zakon i poboljšaju predlog izmena Zakona o privrednim komorama.

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević zatražio je od Vlade Srbije da još jednom sagleda suštinski sadržaj amandmana SPS-a jer su za SPS neprihvatljivi razlozi zbog kojih vlada nije usvojila amandmane socijalista.

Milićević je rekao da komorski sistem mora da pretrpi određene izmene, ali je ukazao da izmene zakona nisu dobre i da bi bilo neophodno sprovesti javnu raspravu i konstruktivan dijalog sa privrednicima i doneti novi zakon o privrednim komorama.

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković kazao je da izmene zakona nisu dobre i da ih ta poslanička grupa ne može podržati i dodao da bi najcelishodnije bilo da se zakon povuče.

Poslanica Srpske radikalne stranke Marina Raguš takođe je ukazala na neophodnost javne rasprave.

Ona je rekla da SRS nije zadovoljan funkcionisanjem privrednih komora, ali je negodovala zbog toga što se žuri sa usvajanjem izmena zakona, s obzirom na to da predložene izmene i dopune zakona stupaju na snagu tek 2013. godine.

Ministarka za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović je, na negodovanje poslanika, kazala da zakon neće biti povučen.

Ona je rekla da se pri izradi zakona Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj bavilo interesima privrednih subjekata.

Kalanovićeva je navela da dobrovoljnost u članstvu, koja je predviđena izmenama zakona, daje mogućnost da svako izbere ko će da ga zastupa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.