Poslanici o prestanku funkcije Nate Mesarović

Izvor: Studio B, 13.Feb.2013, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o prestanku funkcije Nate Mesarović

Skupština Srbije raspravljaće danas o prestanku funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Nate Mesarović, čemu se protive DS I LDP.

Parlament će o prestanku funkcije Mesarović raspravljati na predlog Visokog saveta sudstva (VŠ), koji je to predložio na osnovu odluke Ustavnog suda kojom je utvrđeno da odredba zakona po kojoj je izbrana na tu funkciju nije u skladu sa Ustavom.

Mesarović će, ukoliko Skupština donese odluku o njenom razrešenju, ostati >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i bez funkcije predsednice VS S, jer je predsednik VKS po funkciji i predsednik VS S.Ona će nakon tih razrešenja, ipak, biti sudija VKS i najverovatnije će nastaviti da se bavi krivičnim predmetima o kojima se u trećem stepenu, odnosno po vanrednim pravnim lekovima raspravlja pred tim sudom.

Prestanak funkcije Mesarović predložio je i skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.Razlog za prestanak funkcije, kako je objašnjeno, jeste što je učinjena proceduralna greška prilikom izbora, odnosno što je izabrana bez prethodnog mišljenja opšte sednice VKS.

Mesarović je ranije izjavila da ne dovodi u pitanje odluke Ustavnog suda, ali da je pitanje koliko je ta odluka pravni osnov za njeno razrešenje i istakla da vladajuća koalicija može da izglasa odluku "onako kako budu protumačili Ustav i zakon".Rekla je i da Ustavni sud svojom odlukom ništa ne traži, niti razrešava predsednika VKS, već je samo konstatovao da je neustavna odluka o izboru, odnosno odlučivao je o ustavnosti zakona na osnovu kog je izabrana.

Protiv donošenja takve odluke su DS i LDP, iz kojih je poručeno da VS S ne može da predloži prestanak funkcije, već samo razrešenje, kao i da će takva odluka predstavljati "dodatnu vrstu pritiska ili pucnja u normalno funkcionisanje pravnog poretka".

"Ideja je da vi ne možete da smislite i promenite predsednika VKS kad vam padne na pamet, već jedino da ga razrešite. Da ste podneli predlog za razrešenje, ne bi bilo nikakvih problema, mi bismo o tome raspravljali, ali ne možete da predlažete prestanak funkcije", objasnio je poslanik DS Nenad Konstantinović stav te stranke.

LDP, pak, smatra da vladajuća većina odluku Ustavnog suda zloupotrebljava kako bi postigla željeni politički efekat, a to je uklanjanje Mesarević sa mesta predsednika VKS.Ta stranka poručuje da VKS ne može da bude bez predsednika VKS, jer će time doći do situacije da vrh pravosudnog aparata ne postoji i ne funkcioniše.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Oštra polemika zbog Mesarovićeve

Izvor: B92, 14.Feb.2013, 01:16

Beograd -- Dugo najavljivana rasprava o smeni predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović izazvala oštru polemiku u skupštini. Stavove ukrstili LDP, DS i ministar...U žestokoj polemici ministar pravde Nikola Selaković, koji je u skupštinu došao kao predstavnik Visokog saveta sudstva, "slikovito"...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.